Menu

Verklein je foodprint! 

Het verkleinen van onze foodprint, het houdt ons vandaag de dag allemaal bezig. Maar wat bedoelen we hier eigenlijk mee?

Je footprint, met een t dus, is simpel gezegd de oppervlakte van de aarde die je nodig hebt om te kunnen leven. Als we het hebben over je voedsel footprint, vanaf nu foodprint (met een d dus), gaat het om de vraag hoeveel impact wat jij eet op ons milieu heeft. En daarom is het een hot item; we weten allemaal dat ons klimaat het zwaar te verduren heeft en we zijn op zoek naar wat we hier zelf aan kunnen doen. Daarnaast groeit ook het besef dat duurzaam eten goed is voor je lijf en je mentale welzijn. Het is meer dan nadenken over wat je wel eet en wat niet. Het is voedselverspilling beperken en minder dierlijke en juist meer plantaardige producten eten. Wil je dit jaar serieus bezig met het verkleinen van jouw foodprint op onze aarde? Culivents helpt je op weg! 

Boodschappen doen

Duurzaam eten begint al bij het doen van je boodschappen. Want met de juiste producten in huis is de stap naar gezond en duurzaam koken veel kleiner. Maak voordat je van huis vertrekt een boodschappenlijstje. Houd er bij het maken van je lijstje rekening mee dat de productie van snacks, vlees, zuivel, alcohol, koek en snoep belastend(er) zijn voor het milieu. Probeer ze eens wat minder te kopen, dan draag je bij aan minder CO2-uitstoot. Wil je rekening houden met dierenwelzijn? Let dan op keurmerken op de producten. Na het maken van je lijstje volgt het belangrijkste; houd je aan je lijstje. Probeer niet te zwichten voor impuls aankopen die je niet nodig hebt en die hoogstwaarschijnlijk in je kast blijven liggen. Tip; ga met een volle maag boodschappen doen. Als je maag leeg is kom je eerder in de verleiding om lekkere dingen zoals snoep en koek in je karretje te leggen. Daarnaast is het verstandig 1 keer per week naar de supermarkt te gaan. Voor bederfelijke of verse producten ga je tussentijds nog een keer. Speur voor je boodschappen gaat doen naar goede aanbiedingen en pas je weekmenu’s hierop aan. Let tijdens het boodschappen doen wel op de houdbaarheidsdatum. Zo voorkom je dat het product over de datum is op het moment dat je het wilt gebruiken. Neem ook geen producten mee die veel plastic verpakking bevatten. Laatste tip; probeer zo veel mogelijk je boodschappen lopend of met de fiets te doen. Goed voor het milieu én je gezondheid! En oh ja; neem je eigen boodschappentas mee! 

Groenten van het seizoen 

Waarom seizoensgroenten duurzaam zijn en je foodprint verkleinen? Simpelweg omdat de groenten tijdens hun ‘eigen’ seizoen het milieu het minst belasten. Doordat de omstandigheden voor groei en oogst dan optimaal zijn, verbruiken ze minder water en energie. Het is dus een duurzame keuze, maar daarnaast ook een gezonde en goedkope keuze. Groenten uit het seizoen bevatten de meeste vitamines en koken met seizoensgroenten is goedkoper omdat ze niet vervoerd te hoeven worden of bijvoorbeeld in warme kassen hoeven worden geteeld. En ook niet geheel onbelangrijk: seizoensgroenten zijn ook gewoon superlekker. In hun ‘eigen’ seizoen zijn ze namelijk op hun allerbest! Probeer ook zoveel mogelijk uit je directe omgeving te kopen dit betekent minder foodmiles!


Restjes en kliekjes

We kennen het allemaal; je kookt een heerlijke maaltijd maar deze komt niet op. Net niet genoeg om met alle gezinsleden nog een keer van te eten maar ook weer te veel om zonder schuldgevoel in de container te gooien. Dit noemen we een kliekje. Restjes zijn overblijfselen van een bepaald ingrediënt omdat het niet gebruikt wordt in het recept. Bijvoorbeeld een halve paprika of een kwart van een komkommer.  Probeer eens goed te kijken naar wat je overhoudt en gebruik je fantasie. Van elk restje of kliekje is nog een lekkere maaltijd te maken! Google naar lekkere recepten en in een mum van tijd heb je van jouw restje en/of kliekje een heerlijke maaltijd gemaakt. In onze vorige blog gaven we je al wat over(h)eerlijke tips. Lees ‘m hier nog een keer (h)eerlijk eten

Ga voor vegetarisch 


Of ben jij meer een flexitariër type? Dat is geen probleem! Ook het af en toe overslaan van een stuk vlees is goed voor het milieu. Ook voor je gezondheid doet het wonderen. Zo zijn mensen die minder vlees eten over het algemeen lichter, hebben ze minder kans op hartproblemen en minder problemen met hun bloeddruk. Als je geen vlees, of minder vlees, eet blijft het natuurlijk belangrijk dat je voldoende vitamines, mineralen en andere voedingsstoffen binnenkrijgt. Gebruik daarom dan altijd een vleesvervanger in de vorm van ei of vis. Ook kun je gaan voor peulvruchten zoals bruine bonen, kikkererwten en linzen, sojaproducten als tofu en tempé, en noten en pitten. Ga je voor een kant-en-klare vleesvervanger? Kijk dan goed op het etiket of er ijzer en vitamine B12 is toegevoegd. Meestal bevatten deze namelijk alleen maar veel zout en verzadigd vet. Kleine dingen maken al een verschil; plan bijvoorbeeld een vaste vleesvrije dag in en zorg dat het een gewoonte wordt. Heb je geen zin om zelf aan de slag te gaan in de keuken maar ga je wel regelmatig uit eten? Kies dan voor een vegetarisch gerecht! Gezond, duurzaam én vriendelijker voor je portemonnee.

Wij doen met je mee! 

Ook wij bij Culivents vinden het belangrijk onze foodprint te verkleinen. En daarom kopen we gepassioneerd alle dagen vers en puur. We kiezen bewust voor groente en fruit van het seizoen. Niet alleen omdat deze dan het allerlekkerst zijn, maar ook omdat seizoensgroenten en -fruit minder belastend zijn voor het milieu. Meer dan de helft van de producten waar we mee werken zijn biologisch. We respecteren onze natuur, het milieu en de dieren. Ook halen we bijna al onze producten uit onze eigen omgeving. We werken het liefste met streekgebonden producten, die we met de hand selecteren. We zijn continu op zoek naar nieuwe trends en ontwikkelingen op dit gebied. Zo maken we van ons keukenafval groene energie. Door ons afval te scheiden kunnen we van hiervan 100% duurzame energie laten opwekken. Door de vergisting ontstaat biogas met een zeer hoog rendement. 

Goed voorbeeld doet goed volgen

En daarom vinden we het belangrijk dat kinderen opgroeien met de kennis die wij hebben over voedsel. We delen dit dan ook graag. Zo koken we in het hoogseizoen op Zeilschool de Veenhoop voor alle kinderen die daar zeilcursussen volgen. Na een dag op het water is het belangrijk dat je goed eet. We laten ze proeven van duurzaam, gezond én vegetarisch eten. Meer weten over de mogelijkheden? We staan voor je klaar!

Op de hoogte!

Wellicht ook interessant

Een liefdevol afscheid met uitvaart catering

Herinneringen ophalen terwijl je ongedwongen met elkaar aan tafel zit. Je geliefde herdenken terwijl je zijn of haar favoriete gerecht eet. En dat omringt door familie en goede vrienden. Een persoonlijke afscheidsdienst is voor de nabestaanden een mooi eerbetoon aan de overledene. Dat zit hem natuurlijk in de locatie en de muziek. Maar ook in het moment na het afscheid; het eten. Steeds vaker wordt er een cateringbedrijf ingeschakeld om het afscheid nog persoonlijker en intiemer te maken.

Bijbaan bij Culivents, je beleeft elke keer iets nieuws!

Van lifecooking op locatie tot zakelijke events, van bedrijfsfeesten tot een bruisend feest in eigen tuin. Culivents is met recht een full service conceptcateraar. En dat doen Ruben en Imke allang niet meer alleen.

Kerst op het werk

Niet alleen thuis maar ook op het werk krijgt kerst steeds meer aandacht. We brengen met zijn allen een groot gedeelte van onze tijd op de werkvloer door. Extra belangrijk dus om ook hier tijdens de feestdagen te zorgen voor een fijne sfeer. En daar kan jij als werkgever voor zorgen. Daarnaast is kerst het moment te laten weten wat je medewerkers voor je bedrijf betekenen. Het hele jaar door werken ze hard, staan ze voor je klaar en niks is ze te gek.
Alle nieuwsberichten
crossmenuchevron-down