Door het eten uit te besteden heb jij tijd om lekker te genieten van je feest. Of als bedrijf heb je besloten dat je je medewerkers elke dag een lekkere en gezonde lunch wilt voorschotelen en dus ben je op zoek naar een contractuele afspraak met een cateringbedrijf. Maar na die beslissing begint het eigenlijk pas. Want door de bomen zie jij het bos niet meer. De keuze is namelijk reuze op het gebied van cateringbedrijven. Maar welke past bij jou? Bij je wensen en bij het feest wat je wilt geven? Bij je bedrijf en de waarden die je wilt uitstralen? Kortom; waar moet je op letten bij het kiezen van een cateringbedrijf? We zetten het voor je op een rij!
1: Wat wil jij?
Je start natuurlijk met het opschrijven van je eigen wensen. Handig want de meeste cateraars zullen dit ook als eerste aan je vragen. Door dit inzichtelijk te maken vallen er misschien al direct een aantal cateraars af die niet kunnen leveren wat jij zoekt. Maakt je zoektocht ook direct wat makkelijker. Vragen die je jezelf kunt stellen zijn: Welke afname heb ik nodig? Hoeveel service wil ik? Wil je het eten zelf uitserveren, wil je dat de gasten of medewerkers zichzelf bedienen of wil je dat het cateringbedrijf naast heerlijk eten ook personeel meebrengt? Daarnaast moet je weten wat voor eten je wilt serveren. Gaat het om een ontbijt, een high tea, lunch, een diner of hapjes? Of helemaal wat anders Zit er een thema aan verbonden of laat je je graag verrassen? Is het eenmalig of op terugkerende basis? En last but not least; hoeveel geld heb je te besteden? Een budget is voor je eigen begroting handig, maar ook voor een cateraar fijn om te weten. Het eten moet lekker zijn, maar natuurlijk ook passen binnen je budget.
2: Laat je inspireren
Doe inspiratie op. Zoek online of onderneem actief actie. Vraag collega’s of vrienden om aanbevelingen en kijk om je heen bij feestjes waar je komt of bedrijven die je bezoekt tijdens lunchtijd. Springt er een cateringbedrijf voor je uit? Vraag meer informatie aan en vergelijk deze thuis al even rustig.
3: Passen jullie bij elkaar?
De meeste cateringbedrijven staan ergens voor. Bijvoorbeeld voor het gebruiken van biologische of vegetarische producten. Zorg dat jouw idealen passen bij die van het cateringbedrijf dat je kiest. Als je zelf graag betrokken bent bij het milieu is het niet leuk dat het cateringbedrijf wat je kiest in elke verpakking plastic gebruikt. Zeker als je als bedrijf op zoek bent naar een vaste cateraar is dit een belangrijk punt. Het cateringbedrijf geeft een signaal af naar je gasten en werknemers. Wees je daarvan bewust!
4: Specifieke wensen
Catering is maatwerk. Het omgaan met dieetwensen en allergieën kan een cateringbedrijf als de allerbeste. En dat is maar goed ook. Want bovenstaande wensen en eisen zijn niet langer luxe, maar essentiee. Vandaag de dag zitten er in elk gezelschap wel één of meerdere mensen met allergieën en/of eetvoorkeuren uit ethische- of geloofsovertuiging. Het vergt creativiteit en flexibiliteit van de cateraar. Handig om van tevoren te checken of dit haalbaar voor ze is.
5. Proeven maar
Je kan blijven vergelijken en zoeken naar informatie, maar de beste manier is natuurlijk door zelf te proeven. Sommige cateraars bieden een proefpakket of een proefmoment aan. Soms worden er hele proeverijen georganiseerd. Tijdens zo’n proeverij beoordeel je de smaak en kwaliteit van het eten. Ook de geur en presentatie van het eten is tijdens zo’n proeverij makkelijk te beoordelen. Prikkel je zintuigen!
Zijn wij een match?
Eten en drinken speelt een belangrijke rol in de algehele ervaring van de gasten op je feest of de tevredenheid van de medewerkers binnen je bedrijf. Dat snappen we bij Culivents. Daarom denken we graag met je mee. We zijn een full service conceptcateraar met passie. Die passie fonkelt in onze ogen, proef je in het eten en die ervaar je in de sfeer.
Kom erachter of wij een match zijn en maak je specifieke wensen kenbaar. Ons hart gaat sneller kloppen als alles op zijn plek valt. Als alles tot in de puntjes verzorgd is. En als we zien dat jij alles loslaat en optimaal ontspant en geniet. Van eerlijke, lokale en biologische producten. Je bent altijd welkom voor een vrijblijvende afspraak om samen de mogelijkheden te bespreken én om de meest heerlijke gerechten te proeven.
Culivents maakt, samen met jou, van elk moment een blijvende herinnering. Wij zetten alles op alles voor een onvergetelijke ervaring. Voor jou én je gasten. Een tikkeltje eigenwijs maar altijd met passie, die er vanaf spat. Dat zie, voel én proef je.
Hopelijk tot gauw!
Het mailtje wat ze stuurde leidde tot een geslaagde kennismaking. “We voelden direct een klik. Ik mocht proefdraaien op een ondernemersavond en ik genoot daar zo van. Voor mij was het direct bingo.” En ook voor Ruben en Imke voelde het als een gouden match. Sinds vorig voorjaar is Culivents met Gonny een gastvrouw pur sang rijker.
Gonny is een doorgewinterde horeca vrouw en heeft ervaring in alle branches en functies. “Je moet me alleen niet in de keuken zetten”, lacht ze. Van bediening tot achter de bar. In kroegen, het lokale buurtcafé, discotheken, cocktailbars en sterrenrestaurants en alles daartussen in. En dat in allerlei verschillende landen. Gonny: “Ik heb in veel verschillende landen gewoond. Als nieuwe inwoner is het dan makkelijk om te starten in de horeca. Ik heb de mazzel dat daar ook mijn passie ligt.” Door haar ervaring weet ze goed wat ze wil, maar vooral ook wat ze niet wil. “In die sterrenrestaurants heb ik met veel plezier gewerkt, maar ik ben nu wel klaar met de strikte etiquette”, legt ze uit. Nu vindt Gonny het vooral belangrijk dat ze haar werk doet met plezier. Werk waar ze haar persoonlijkheid in kwijt kan en dat met collega’s waarmee ze een goede klik heeft. “Bij Culivents kan ik mijn eigen stempel drukken op het werk. De klik met mijn collega’s is waanzinnig en we zijn goed op elkaar ingespeeld. We hebben aan een paar woorden genoeg om elkaar te begrijpen.” Want werken in het catering vak is super, maar soms is het ook bikkelen en hard werken. Gonny: “Na een drukke avond ruimen we met zijn allen op en zelfs dan blijft de sfeer super goed.”
Werken bij Culivents betekent werken op verschillende plekken. Er is veel variatie en afwisseling. Zowel in locaties, werkzaamheden en in tijden. En dat is Gonny op het lijf geschreven. “Dat gevoel van waar kom ik nu weer terecht. Dat vind ik heerlijk”, vertelt ze. Een trouwerij in de tuin, een zakelijke bijeenkomst, een feest omdat er iemand jarig is of een intiem afscheid. De gelegenheid is altijd anders, haar werkwijze blijft gelijk. Gonny: “Een praatje maken, kijken van wie het feest is en ter gelegenheid van wat. Peilen wat ze van me verwachten en dan aan de slag. Zorgen dat het een blijvende herinnering voor diegene wordt.” Gonny wordt vrolijk van het feit dat ze andere mensen een briljante avond bezorgd. Maar ook het feit dat ze veel nieuwe mensen ontmoet en op zoveel mooie, aparte en bijzondere plekken komt noemt Gonny als pluspunten aan haar werk. “Mensen ontzorgen en blij maken. Dat noem ik niet eens werk”, vertelt ze dankbaar.
Er zijn veel dingen die Gonny bijblijven in haar tijd bij Culivents. Toch noemt ze een trouwerij in Terwispel als een bijzondere herinnering. “Een jong en leuk stel trouwde in hun tuin en alles was zo prachtig. Die bruiloft heeft me echt ontroerd”, blikt ze terug. Op dit feest ontving ze ook een mooi compliment. De moeder van de bruidegom zag haar tijdens het opbouwen en vertrouwde haar toe dat ze blij was dat ze Gonny zag. Nu had ze het gevoel dat alles goed zou komen. Gonny: “Het grootste compliment wat ik kan krijgen. Als ze het gevoel hebben dat ze alles los kunnen laten en zelf kunnen gaan genieten van de dag. Dan doe ik het goed.”
En door die mooie momenten die ze bij Culivents beleefd is Gonny nog lang niet van plan te vertrekken. “En er wordt hier ontzettend goed voor ons gezorgd”, vult Gonny aan. Ruben en Imke vinden het belangrijk dat hun personeel voldoende rust en eet op een drukke dag. “Dat waardeer ik echt. Maar laat mij maar gewoon doorgaan. Dan neem ik na mijn dienst een heerlijk bakje eten mee naar huis”, lacht Gonny. Naast haar werkzaamheden in de bediening en achter de bar is er ruimte om samen te sparren en te overleggen over hoe dingen beter of efficiënter kunnen. Gonny: “We worden overal bij betrokken en mogen over alles meedenken.”
Culivents en Gonny passen bij elkaar. Zo denken ook Ruben en Imke over hun samenwerking. Ze denken hetzelfde over goed eten en wat een goede service aan je gasten bieden inhoudt. “Mensen raken en bijzonder eten serveren. Daar zetten we hier allemaal een stapje extra voor. Dat wil ik nog heel lang blijven doen”, sluit Gonny af.
Joyce kreeg Culivents getipt toen ze op zoek was naar een partij die de grote wekelijks terugkerende catering vraag binnen Biosintrum aankon. Daarnaast vond ze het belangrijk dat het cateringbedrijf dezelfde visie deelde. Eerlijk, biologisch en lokaal eten. Eten met respect voor de natuur, het milieu en de dieren. Ook het werken met streekproducten en producten van het seizoen vond ze belangrijk. En dat dan niet alleen verkopen, maar als ondernemers het belang van deze keuzes ook echt inzien en er volledig achterstaan. Aan die eisen voldeed Culivents. Joyce: “Ruben en Imke passen als geen ander bij wat wij zochten.”
Het Biosintrum zet alles op alles voor een duurzame toekomst. Vanuit hun ontmoetingsplek van onderwijs, ondernemers en overheid, die samen pionieren voor een duurzame toekomst, serveren ze dan ook alleen maar vegetarische maaltijden. En dat is voor menig cateringbedrijf een grote uitdaging. Voor Culivents niet. “Ze maken van de vegetarische keuken zoveel meer dan alleen het standaard broodje kaas of brie”, vertelt Joyce.
Joyce plaatst in haar eigen online sheet wekelijks alle opdrachten die ze bij Culivents aanvraagt. Is er dan last minute nog een wijziging dan appt of belt ze dit door. Iemand die aangeeft een allergie te hebben of als er ineens vijf mensen meer komen bijvoorbeeld. Joyce: “Imke reageert dan vervolgens heel vlot.” Na het plaatsen van de wekelijkse opdrachten hebben de twee standaard nog wel even contact. Om bepaalde wensen af te stemmen en de groep die komt eten even door te nemen. “Ze houden in het menu rekening met mijn voorkeuren en die van de groep die komt eten. Ik noem bijvoorbeeld een streekproduct die ik graag wil gebruiken. Zij maken er dan een verrassend gerecht van. Dat werk zo heel fijn”, licht Joyce toe.
Waarom Joyce keer op keer voor Culivents kiest? “Ik weet zeker dat de medewerkers die komen vrolijk zijn en dat de kwaliteit én diversiteit van het eten hoog is.” En dat is belangrijk. Als bedrijf wil je je gasten niet teleurstellen in zowel het eten als de service. Je wilt ze ook zeker niet elke keer hetzelfde voorschotelen. “De lunches die we bij Culivents bestellen worden vaak genuttigd door groepen die nogmaals bij ons komen. Dan is een wisselend menu noodzakelijk. Niet elke keer broodjes, maar de ene keer wraps, sandwiches en dan weer bagels”, licht Joyce toe.
Ook de gasten merken de hoge kwaliteit op. “We krijgen vaak complimenten over het eten dat we serveren. Ze vragen weleens of ze de soep of een broodje mee naar huis mogen als het bijvoorbeeld niet opkomt”, vertelt Joyce. Maar dat komt niet vaak voor. Om derving te voorkomen werkt Culivents met afgemeten porties. “Komt het in zeldzame gevallen dan toch voor dat er iets over is dan neemt iemand het mee naar huis of eten onze studenten het hier op. De lekkernijen die Culivents maakt worden dus NOOIT weggegooid”, sluit Joyce lachend af.
Een toevallige ontmoeting tussen Culivents en Curtis Frans (29) uit Groningen op het Oranjewoud Festival leidde tot een succesvolle samenwerking die nu al ruim een jaar duurt.
Op het evenement proefden ze elkaars gerechten, maakten een praatje en kwamen er al gauw achter dat ze dezelfde visie over eten deelden. “De klik met Ruben en Imke en de rest van de jongens die er toen waren was er gelijk. Zowel op persoonlijk vlak als op het gebied van eten”, blikt Curtis terug. Hij is dan ook van plan nog heel wat tijd als freelance kok bij Culivents door te brengen. “Want hier voel ik me thuis”, aldus Curtis.
Zijn liefde voor goed eten zat er al vroeg in. Tot zijn 6de woonde Curtis met zijn familie op Bonaire. “Daar is het eten heerlijk. Mijn moeder was de hele dag bezig in de keuken en kookte de heerlijkste dingen. Ik hielp haar graag”, vertelt Curtis. En dus koos hij in Nederland voor de koksopleiding. Door een snuffelstage kwam hij op zijn 14de voor het eerst in de keuken terecht. Curtis: “Ik kon destijds kiezen tussen bediening, koken en bakken. Dat het koken zou worden wist ik direct.” Toch liep hij nog een keer stage in een banketbakkerij. “Niks voor mij. Ik ben sociaal ingesteld en houd van interactie met mensen. Hier bakte ik en gingen mijn creaties linea recta de vitrine in. Ik kreeg niks mee van wie het kocht en of ze het lekker vonden.”
Na het afronden van zijn koksopleiding kookt Curtis als freelance kok voor verschillende bedrijven. Als freelancer heb je zelf de regie over waar je werkt. Toch is Culivents één van zijn favoriete opdrachtgevers. “Omdat ik Ruben en Imke leuke mensen vind, maar ook omdat het bedrijf in een stijgende lijn zit. Ik vind het leuk daaraan bij te dragen”, vertelt hij trots. En ondanks die stijgende lijn blijft Culivents een bedrijf waar oog is voor iedereen. Curtis: “Ik ben hier zeker geen nummertje. Ik voel me elke dag weer gewaardeerd.”
Bij Culivents heeft Curtis verschillende taken en verantwoordelijkheden. “Het hangt er vanaf wat er die dag op de planning staat. En dat maakt het werken als kok bij een cateringbedrijf ook zo leuk en afwisselend. Gister stond ik bijvoorbeeld nog achter de Kamado bij een barbecue voor 250 man”, vertelt hij enthousiast. Maar ook het meedenken over het menu, de voorbereidingen naar het evenement toe, de mise en place op de dag zelf en het opleiden van de jongere koks doet hij met plezier. Hij werkt veel samen met Ruben en dat loopt gesmeerd. “Ruben en ik denken in dezelfde taal. En dat is cruciaal als je samen kookt”, legt Curtis uit. Beide geloven ze in eerlijk, lokaal en biologisch eten en hebben ze een enorme passie voor alles wat met eten en koken te maken heeft. Ook het vertrouwen wat Ruben aan de talentvolle kok geeft doet Curtis goed. “Dat geeft me enorm veel motivatie. En het feit dat ik de stagiaires van Culivents mag opleiden en dingen mag leren geeft me een goed gevoel.”
Culivents maakt van elk moment een blijvende herinnering. De dag waarop jij en je geliefde elkaar het ja-woord geven omringd door vrienden en familie blijft je natuurlijk altijd bij. Maar het wordt pas echt een onvergetelijke dag als alles tot in de puntjes klopt. Als ook je gasten jouw dag niet snel zullen vergeten. Culivents is een full service conceptcateraar. Dat betekent dat ze niet alleen een uniek diner samenstellen. Ze denken mee over de aankleding, de sfeer en de meest prachtige bruidstaart. Maar hoe gaat dat nou in zijn werk? In deze blog spreken we een prachtig bruidspaar die hun grote dag liet verzorgen door Culivents.
Toen Kim* in 2022 door haar grote liefde tijdens de ballonfeesten in Joure hoog in de lucht ten huwelijk gevraagd werd twijfelde ze geen moment. Na de ja die ze hem volmondig gaf kon de voorpret dan ook beginnen. “Hoe we het wilden vieren moest nog vorm krijgen”, maar dat ontstond al snel na het eerste gesprek met Culivents. Het feest moest thuis in de tuin gevierd worden, daar was het stel al wel snel over uit. En dus kwamen Ruben en Imke van Culivents tijdens het eerste verkennende gesprek bij ze langs. “Zo konden we ideeën uitwisselen en konden ze de locatie bekijken”. Samen keken ze hoe ze de tuin konden inrichten en bespraken ze de wensen qua uitstraling én natuurlijk het menu.
Al snel kreeg de grote dag, die plaatsvond op 23 juni 2023, meer vorm. Ze waren zelfs zo enthousiast dat ze besloten niet één dag feest te vieren, maar een heel weekend. En dus moest er ook voor zaterdag 24 juni nog van alles geregeld worden. “Vrijdag trouwden we met een selecte club van 35 mensen die het dichtste bij ons staan.” Omdat beide in de zomer ook jarig zijn besloten ze de zaterdag onder het mom van een bijzonder verjaardagsfeest te vieren met zo’n 120 gasten. In de gezelligheid sloop het stel eventjes weg om de trouwkleding weer aan te doen. “De verrassing was gigantisch toen ze erachter kwamen dat we de dag ervoor getrouwd waren.”
De eerste dag van het bruiloft weekend serveerde Culivents een uitgebreide koffietafel, regelden ze een fijn moment om met elkaar te proosten en als afsluiter kookten ze een verrassend diner. “Ook de Smoker en barbecue stonden er waardoor alles vers bereid werd.”
De 2de dag van het feest regelde Culivents een buffet. Er was een barbecue en foodtruck met snacks aanwezig. De aanwezige gasten waren vol lof. “Iedereen vond het eten heerlijk, de aankleding mooi en de dag fantastisch”. Vooral de variatie in het eten en de creativiteit van de gerechten viel de gasten op. “Om me heen hoorde ik mensen al zeggen dat ze Culivents op hun volgende feest ook graag wilden hebben”, vertelt Kim.
Niet alleen het eten en bijpassende drankjes regelde Culivents voor ze. Ook dachten ze mee over de inrichting, aankleding, de tafeldekking, de sfeer en andere praktische zaken. “Statafels, bloemen, verlichting, parasols, een tent. Culivents regelde de verhuur van alle spullen die we nodig hadden. Ideaal want zo hadden we één aanspreekpunt voor alles. Ook zorgen over het feit dat de spullen in het drukste seizoen van het jaar wel beschikbaar waren hadden we hierdoor niet.” Een partij aan je zij die je tijdens en in de voorbereiding naar je grote dag ontzorgt is belangrijk. Want trouwen doe je niet zo vaak. “Daarnaast denken ze ook met je mee en vertellen je dingen waar je misschien zelf niet aan denkt.” Dankzij het advies van Culivents besloot het stel het feest te vieren in een prachtige stretchtent met vlonder. Deze gaf het feest net die extra uitstraling en comfort waar ze naar op zoek waren. Maar ook de toiletwagen die, uiteraard uit het zicht, in de tuin stond was op aandringen van Ruben en Imke. “Geloof me, je wilt geen 120 mensen op je wc bleven ze maar herhalen. Daar ben ik ze nog steeds dankbaar voor”, lacht de bruid.
Ook de communicatie met Culivents heeft het stel als prettig ervaren. “Even een snel appje en we hadden direct een antwoord.” Zo konden ze ook wijzigingen in de plannen makkelijk en snel doorgeven. “We hadden eerst alleen een zoet dessert in de planning. Ineens bedachten we dat we ook graag kaasplankjes wilden. En dat was snel geregeld.” Een ander groot pluspunt vond het stel de crew die Culivents meebracht naar hun grote dag. “Ze zijn vriendelijk, leuk, netjes en hebben alles goed op orde.” En dat is belangrijk. Op je eigen bruiloft hoor je te genieten met je dierbaren. Je zorgen maken om randzaken wil je absoluut niet. Dat beamen Ruben en Imke zelf ook. “Ook wij genieten van zo’n dag. Maar dat doen we pas als alles op zijn plek valt. Als het tot in de puntjes verzorgd is en als we zien dat het bruidspaar loslaat, ontspant én geniet”, vertellen ze.
En dat is volgens het bruidspaar meer dan gelukt. “Tijdens de dag maar ook in de voorbereiding hebben we eigenlijk alleen maar genoten.” Ze omschrijven hun bruiloft weekend als het mooiste weekend van de hele zomer. “Het had gewoon niet beter gekund. Sommige mensen reizen af naar Italië voor een Toscaanse bruiloft. Met dank aan Culivents hadden wij dat in onze eigen achtertuin”, blikken ze dankbaar terug.
*De namen zijn gefingeerd
Ook door Iepie Lindeboom uit Drachtster Kompenije. Ze is zelfstandig uitvaartverzorger en actief door heel Friesland. “De uitvaarten die ik verzorg zijn meestal in een intieme setting, zoals bijvoorbeeld in een kerkje.” Ook Iepie valt het op dat de behoefte om een afscheidsdienst meer aan te laten sluiten op diegene die overleden is groter wordt. “Het is niet meer zo standaard als vroeger. Er wordt bewust nagedacht over de muziek, de setting, de kledingvoorschriften, wel of geen bloemen en vooral over het eten.”
Daarnaast zijn de uitvaarten die Iepie begeleidt ook intiemer geworden. Deze trend ontstond na corona. “Corona liet ons nadenken welke mensen het dichtste bij ons staan.” Waar vroeger bijvoorbeeld de hele buurt werd uitgenodigd voor een afscheid zijn het nu vaak alleen de dierbaarste buren. “Ook al is het afscheid met 100 mensen. Het zijn wel de mensen die dicht bij je staan. Voor de één is dat een iets kleinere kring dan voor de ander.”
Omdat het eten een steeds belangrijkere rol krijgt in de uitvaarten die Iepie begeleidt was ze op zoek naar een cateringbedrijf. Via via kwam ze in contact met Culivents. “Het voelde direct goed. Omdat ze ook zelf aanwezig zijn bij het afscheid, om bijvoorbeeld soep in te schenken, vind ik dat goede gevoel heel belangrijk. Daarnaast maken ze heerlijk eten en presenteren ze het prachtig. En dat is alles wat ik in een goede cateraar zoek.” Ook Ruben en Imke van Culivents werken graag samen met Iepie. “We begrijpen elkaar snel en hebben weinig woorden nodig om aan elk afscheid een passende invulling te geven. Daarnaast is ze een leuke, warme vrouw die haar vak verstaat”, vertellen ze.
In Culivents vindt Iepie een partij waar ze van op aan kan. “Ik moet het volledig kunnen loslaten omdat ik nog zoveel andere zaken moet regelen. Bij Culivents heb ik geen twijfel. Het komt áltijd goed.” Het eten na het afscheid is belangrijk voor mensen. Het is het moment om te ontspannen, bij elkaar te zijn, te praten en gevoelens te delen. Eten verbindt. En verbinding is na een heftig moment als afscheid nemen van een dierbare het allerbelangrijkste. En ook Ruben en Imke, eigenaren van Culivents, vinden het waardevol met hun eten bij te mogen dragen aan een afscheid met aandacht. “Samen nieuwe herinneringen maken, ook al is er veel verdriet. We vinden het ontzettend mooi dat we mogen bijdragen aan een waardig afscheid. Een afscheid waarin liefde en warmte naar de overledene centraal staat.”
Warme of koude hapjes, schalen met broodjes of verschillende soorten ontbijtkoek, verse soepen, een gevarieerde lunch, een buffet gevuld met wat je maar kan bedenken of een uitgebreide high tea. De mogelijkheden zijn eindeloos. Iepie zelf heeft het meeste met eten in buffetvorm. “Zo komen mensen letterlijk in beweging. Ze hebben de gelegenheid om met iedereen te praten of een knuffel te geven.” Wat er ook gekozen wordt; het eten moet passen bij de overledene en de situatie. “Dat kan van heel sober tot bijna feestelijk zijn”, vertelt Imke. Ook na de uitvaart thuis genieten van een lekker diner kan. Iepie: “Ook dan regel ik dat Culivents bij ze langsgaat zodat ik zeker weet dat het goed gaat.”
En door die vele mogelijkheden op een afscheid spoort Iepie iedereen aan na te denken over zijn of haar eigen afscheid. “Zie het als een trouwerij of een babyshower. Ook daar heb je ideeën over hoe je het wilt.” Het op papier zetten van je wensen scheelt je nabestaanden een hoop keuzes die ze moeten maken. En dan niet alleen als je ziek bent, óók als je kerngezond bent. Iepie: “We weten toch allemaal dat we op een dag hier weggaan, waarom bereiden we ons hier dan niet op voor?”
Iepie, Ruben en Imke hebben samen aan al heel wat bijzondere afscheidsdiensten mogen bijdragen. Maar een barbecue na een afscheid hebben ze samen nog nooit meegemaakt. Toch zien ze het nog wel gebeuren in de toekomst. Ervoor open staan ze zeker. “Bij ons kan namelijk alles”, sluiten ze lachend af.
Het Culivents team zet iedere dag alles op alles om van elk moment een blijvende herinnering te maken. We spreken Mustafa Kosar (18 jaar) en Damla Kosar (15 jaar) uit Gorredijk. Naast broer en zus zijn ze collega’s bij Culivents. En ze hebben nog iets gemeen; ze hebben de leukste bijbaan ooit!
Mustafa zit in zijn laatste jaar van zijn koksopleiding die hij volgt aan de Firda in Drachten. Op de middelbare school ontdekte Mustafa zijn talent en passie voor koken. “We kregen kooklessen en ik was er goed in”, vertelt hij. En daarom was de keuze voor zijn vervolgopleiding snel gemaakt. Al in zijn eerste stage kwam hij door zijn moeder terecht bij Culivents. “M’n moeder kende ze via via en dacht dat het een leuk bedrijf was”. En ze had het bij het juiste eind. Mustafa kreeg na zijn stage een bijbaan en gaat nog elke dag met plezier naar zijn werk. “Omdat je er elke keer iets nieuws leert én beleeft”, licht Mustafa toe.
Zonder ervaring in de horeca kwam Mustafa destijds naar zijn eerste stagedag. Mustafa: “Van Ruben en Imke leerde ik de hele basis.” Tegenwoordig draait hij volledig mee in het bedrijf. Hij werkt in de keuken of doet op locatie live cooking. En dat laatste vindt hij het leukste. “Je bent overal en nergens. Altijd echt op het feest. Je staat erbij wanneer de mensen het eten komen halen en opeten. Je ziet de reacties en voelt de sfeer”, vertelt hij. Werken als kok in een restaurant lijkt hem dan ook niks. “De hele tijd in hetzelfde keukentje zonder variatie. Nee, dat is niks voor mij”, licht hij vastberaden toe.
Mustafa werkt wanneer hij kan bij Culivents. “Ik heb nu een eigen auto waar ik heel trots op ben. Met deze bijbaan kan ik deze gelukkig goed onderhouden”, vertelt Mustafa. Maar hij doet het niet alleen voor het geld. Het is een gezellige plek om te werken. De sfeer is goed, de band met de collega’s is leuk en Imke en Ruben zijn leuke werkgevers. “Ze zijn echt relaxed. Ze zoeken altijd samen met je naar een oplossing. Daarnaast kunnen ze ook lekker ouwehoeren”, lacht Mustafa. Mustafa weet al hoe zijn toekomst eruitziet. “Ik wil bij Culivents blijven werken en hier groeien. Ik vind het hier echt fantastisch dus ik hoop dat ik die kans krijg”, vertelt hij.
Damla, het zusje van Mustafa, werkt ook bij Culivents. Ze zit op het VMBO in Heerenveen. Wat ze daarna wil doen weet ze nog niet. “Ik heb nog geen idee. Voorlopig zou ik heel graag hier blijven werken. Misschien doe ik wel een vervolgopleiding in de horeca”, vertelt ze. Ondertussen werkt Damla al bijna een jaar als afwashulp bij Culivents. Via haar broer en doordat ze op de kinderen van Ruben en Imke paste kwam ze in de keuken terecht. “Alles wat ik kan, doe ik”, vertelt ze. En dat is meer dan alleen afwassen. Ze maakt de keuken schoon, maakt de borden op, helpt bij de toetjes, smeert broodjes, helpt met inpakken en zet de ingrediënten voor de koks klaar. Ook gaat ze mee naar klussen. “Dat vind ik echt geweldig”, vertelt ze enthousiast. Daar staat Damla achter de bar, in de bediening of in de keuken zelf om de koks te ondersteunen. Ze is met recht de vliegende kiep van Culivents.
Waarom ze gekozen heeft voor een bijbaan bij Culivents? Daar hoeft ze niet lang over na te denken. “Ik leer hier ontzettend veel en ik voel me een echt onderdeel van het team. We werken hard, maar het is altijd gezellig. De sfeer is goed en ik voel me hier op mijn gemak”, vertelt ze. Ze is met veel plezier zo’n 2 dagen per week en in de zomer nog veel vaker bij Culivents te vinden. En in die werkuren lacht ze met haar collega’s heel wat af. “Vooral hoe Ruben en Imke tegen elkaar doen in de keuken. Dat is echt hilarisch. Soms lijkt het wel een tv-show”, vertelt ze lachend. “Ik heb bewondering voor het sterke team dat ze zijn”, gaat ze verder. En alhoewel Ruben en Imke haar werkgevers zijn voelt het niet zo. “Ik zou ze eerder omschrijven als vrienden”, sluit Damla dankbaar af.
Ook een bijbaan bij Culivents deze zomer? Je bent welkom! Mail naar info@puurculivents.nl
Vroeg op pad of juist wat langer doorwerken, in de weekenden beurzen bezoeken of last minute inspringen voor een andere zieke collega; wat ze ook voor taken hebben of voor je doen, zonder hun inzet was het afgelopen jaar niet zo succesvol geweest. Ook zonder je zakenrelaties, leveranciers of samenwerkingspartners zou het jaar er anders uitgezien hebben. Hoog tijd ze daarvoor te bedanken. Maar hoe doe je dat? Je leest het in deze blog.
Als je aan kerst denkt denk je aan het geven van cadeaus. Dé manier om je waardering uit te spreken. Het mooie van een geschenk is, je kan het zo groot maken als je zelf wilt. Met een leuke kerstkaart waarop je een persoonlijke en vooral gemeende boodschap schrijft bereik je al veel. Je hebt de tijd genomen iets uit te zoeken en wenst je medewerkers met de kaart al het goeds voor het nieuwe jaar. Maar misschien wil je dit jaar wel meer doen. Omdat ze dat beetje extra aandacht verdienen. Omdat je medewerkers net als familie en vrienden een belangrijke rol in je leven, en dat van je bedrijf, spelen. En dan begint je zoektocht. Bepaal allereerst je budget en wat voor soort cadeau je wilt geven. Kies je voor een cadeau voor thuis of voor op kantoor? Ga je voor een traditioneel kerstpakket met lekker eten, een typisch kerstcadeau zoals kerstboomversiering of een koffiemok of houd je het liever iets algemener. Verzin een cadeau waar je medewerker echt blij van wordt en iets aan heeft. Het is natuurlijk zonde als alle moeite (en geld) die je erin stopt niet goed aan komt. Wil je van het geven van jouw kerstattentie helemaal een belevenis maken? Organiseer dan een kerstmarkt. Je medewerkers kiezen op deze kerstmarkt met een glühwein in de hand zélf een cadeau. Succes gegarandeerd!
Met een passend geschenk laat je je medewerkers weten dat je aan ze denkt met kerst, dat je het harde werken afgelopen jaar waardeert én dat je in 2024 graag de fijne samenwerking doorzet!
Voor je zakenrelaties geldt natuurlijk hetzelfde. Alleen is je zoektocht iets beperkter. Ga je voor een traditioneel kerstpakket of wil je een cadeau geven? Als je voor een cadeau gaat kies je iets wat jouw bedrijf vertegenwoordigt. Zorg dat je zakenrelatie blij is met je geschenk zodat het jullie band versterkt. Grijp daarnaast de mogelijkheid je eigen merk en bedrijf in de kijker te zetten. En het allerbelangrijkste; zorg dat je iets geeft wat bij je bedrijf of jullie onderlinge samenwerking past. Wees uniek en creatief. Het is misschien even werk iets origineels te bedenken en je moet er budget voor vrijmaken maar het geven van een geschenk aan je zakenrelaties is een mooie manier om ze te bedanken, zichtbaar bij ze te blijven én het opent misschien wel nieuwe deuren.
Het moment om een blijvende herinnering te creëren! Vind je een attentie alleen dit jaar niet genoeg? Kies dan voor een gezellige kerstviering of eindejaarsfeest. De mogelijkheden zijn eindeloos. Ga je voor een intiem kerstdiner, een etentje in een restaurant of een buffet op kantoor? Wil je samen met de genodigden nog een leuke teambuilding activiteit doen of houd je het bij eten en een borrel? Nodig je alleen zakenrelaties of alleen medewerkers uit? Of kies je voor een groot event waarbij iedereen welkom is? Wat je ook kiest, zorg voor een goede voorbereiding. In deze blog lees je meer over waar je rekening mee moet houden om de perfecte kerstviering te organiseren. Regel je alles zelf of kies je voor een goede cateraar? Het laatste scheelt tijd en je weet 100% zeker dat alles tot in de puntjes verzorgd is. Geef de personen die belangrijk zijn voor jouw bedrijf de waardering die ze verdienen! Volgend jaar pluk je er de vruchten van.
Door samen iets te vieren creëer je een fijne sfeer tussen je medewerkers en voelen ze zich gewaardeerd. We werken allemaal harder als we ons gewaardeerd voelen. Ook voor je zakenrelaties is het nuttig samen iets te vieren. Het geeft je de gelegenheid om zichtbaar te zijn, het versterkt jullie band en je ontmoet elkaar in een informele sfeer. Misschien wil je ook potentiële samenwerkingspartners uitnodigen. Zo wordt jouw kerstviering een opstap naar een nieuw jaar vol mogelijkheden!
We brengen een groot gedeelte van onze tijd op het werk door. En juist daarom is het zo waardevol dat ook op het werk deze mooiste tijd van het jaar samen gevierd wordt. Doe dit jaar meer dan het draaien van foute kerstnummers, de ‘draag-een-foute-kersttrui-naar-je-werk-dag’ en het optuigen van een kerstboom. Maak kerst dit jaar onvergetelijk!
Benieuwd wat Culivents voor je kan betekenen om jouw kerstviering of -geschenk onvergetelijk te maken? Culivents maakt van elk moment een blijvende herinnering. Neem contact met ons op.
Dat is niet alleen mooi, maar biedt ook troost aan de aanwezigen bij de dienst. Dit kan je onder andere door foto’s, video’s en de toespraken die je samen met anderen voorbereidt doen. Ook kan het kiezen van een bijzondere locatie de dienst persoonlijker maken. Misschien wil je de condoleance wel houden op een bijzondere plek, omdat je dierbare daar graag was of omdat hij of zij daar mooie herinneringen gemaakt heeft. Allemaal ideeën waardoor je de persoonlijkheid van iemand naar voren kunt laten komen. Maar heb je er wel eens over nagedacht dit ook door te trekken naar bijvoorbeeld de favoriete hapjes of drankjes van je dierbare? Hoe mooi is het om hiervan na het afscheid samen met de aanwezigen te genieten. Of misschien gaan jullie wel met het hele gezelschap naar het favoriete restaurant van je dierbare. Er zijn mogelijkheden genoeg. In deze blog leggen we je uit welke opties met betrekking tot eten er bij een afscheidsdienst allemaal bestaan. Want jij hebt tenslotte al genoeg aan je hoofd.
Tegenwoordig is het allang niet meer zo dat in het uitvaartcentrum alleen maar koffie, thee en cake geserveerd wordt na een uitvaart. In bijna elk uitvaartcentrum kun je afwijkende wensen met betrekking tot eten doorgeven. Denk aan gebak, bonbons, bitterballen, kaasplankjes of belegde broodjes en er wordt op veel plekken zelfs wijn of bier geschonken. Natuurlijk verschillen de mogelijkheden per uitvaartcentrum. Heb je wensen die het uitvaartcentrum niet kan uitvoeren? Denk aan een heerlijke rijsttafel of een tafel vol tapas omdat jouw dierbare dat zo graag at? Regel dan gewoon een cateraar bedrijf die de maaltijd komt brengen bij het uitvaartcentrum. Vaak zijn ze in het uitvaartcentrum niet de moeilijkste. Weet je toch niet hoe je dit moet aanpakken? Vraag je uitvaartbegeleider om hulp of advies.
Zoek een cateraar die je wensen begrijpt en waarbij je je op je gemak voelt. Ze moeten de tijd voor je nemen en luisteren naar wat je zegt. Als je bij het kennismakingsgesprek al niet het gevoel hebt dat dit zo is, zoek dan vooral verder naar een ander. Op het moment suprême zullen zij je waarschijnlijk teleurstellen. Juist bij cateren op zo’n emotioneel moment is het noodzakelijk dat je een fijne klik met ze hebt. Vooral als ze komen cateren op locatie. Een cateraar kan de maaltijd langsbrengen of serveren in het uitvaartcentrum, maar dat kan natuurlijk ook op een andere locatie. Misschien wil je het afscheid wel thuis afsluiten met een besloten groepje in je eigen vertrouwde omgeving. Jij bepaalt.
Culivents is er voor je. Ook in moeilijke tijden. Culivents maakt van elk moment een blijvende herinnering. Met liefde en aandacht, zowel voor jou als voor het eten, herdenken we jouw geliefde. Jouw ideeen en speciale wensen mixen we met onze kennis en ervaring.
Waar kun je iemand beter herdenken dan in zijn of haar favoriete restaurant. Samen eten of een laatste toast uitbrengen aan het favoriete tafeltje van je dierbare. Heb je juist geen zin om met je gezelschap in een druk restaurant tussen andere gasten te zitten? Vraag even naar de mogelijkheden voor het huren van een zaaltje. Zo heb je een klein beetje privacy en kun je in alle rust verhalen delen, lachen, huilen en herinneringen ophalen. In de vertrouwde omgeving van het restaurant of café waar je vast en zeker wel eens geweest bent met de overledene vind je steun bij elkaar. Zo sluit je de dag passend bij je geliefde af en zorg je ervoor dat deze dag een mooie laatste herinnering aan je dierbare is.
Er zijn mogelijkheden genoeg. Wat je ook doet of kiest; niks is goed of fout. Doe wat goed voelt voor jou en wat je vindt passen bij de overlevende, dan wordt het afscheid áltijd speciaal.
Onder eerlijk eten verstaan we bij Culivents verse en pure producten die geproduceerd worden zonder het milieu, de mensenrechten en het dierenwelzijn aan te tasten. We vinden het belangrijk dat de boer voldoende geld verdiend aan zijn of haar eigen product, dat er niet met chemische stoffen gewerkt wordt en dat de dieren een zo goed mogelijk leven hebben (gehad).
Om dit te bereiken kiezen we bewust voor groente en fruit van het seizoen. Niet alleen omdat deze dan het allerlekkerst zijn, maar ook omdat deze minder belastend zijn voor het milieu. Paprika, aubergine en tomaat zijn groenten die veel zonlicht nodig hebben en dus echte groenten van de zomer zijn. Boerenkool en spruitjes zijn daarentegen typische wintergroenten. Toch eten we alle groenten hierboven in Nederland eigenlijk het hele jaar door. We kopen en eten waar we zin in hebben. In de winter zin in aardbeien? Ze worden ingevoerd vanuit het buitenland en liggen even later gewoon in Nederland bij ons in de supermarkt. Luxe natuurlijk, maar eigenlijk helemaal niet zo verstandig. Elke groente en fruitsoort heeft immers een bepaalde groeiperiode die samenhangt met weersomstandigheden. Wanneer je de groente of fruitsoort dan eet is hij het allerlekkerst én verst.
Daarnaast heeft het gebruiken van seizoensgroenten en -fruit nog meer voordelen:
Niet alleen lekkerder, maar ook voedzamer. Als je groente of fruit buiten het seizoen om eet moet er nog veel gebeuren voordat het op je bord ligt. Logisch dus dat er in die tijd voedingstoffen verloren gaan. Geïmporteerde groente of fruit is zo’n vijf dagen onderweg, ligt gemiddeld nog 2 dagen in de supermarkt en vervolgens misschien nog wel een week in je eigen koelkast voordat ze worden opgegeten. De tijd tussen het oogsten en het eten van het product is dan relatief lang. De tijd tussen het oogsten en het eten van groenten en fruit van het seizoen is veel korter. Daarnaast hebben groente en fruit van het seizoen meer tijd gehad om te groeien en zijn ze geoogst op het moment dat de voedingswaarde het hoogst is.
Groenten en fruit van het seizoen zijn vaak goedkoper dan groenten die niet in het seizoen zijn. Dit heeft te maken met vraag en aanbod en met transportkosten. Lekkerder én goedkoper dus!
Er is minder transport en energie nodig voor je groente of fruit als je deze eet op het moment dat ze geoogst worden. Door groente en fruit te eten die bij het seizoen passen, wordt je ecologische voetafdruk kleiner. Leven volgens de seizoenen is daarnaast veel natuurlijker. Onze (over)grootouders leefden ook op deze manier. Verschillende experts zeggen dat we tegenwoordig minimaal acht sinaasappels moeten eten om dezelfde voedingswaarde binnen te krijgen die onze grootouders vroeger binnenkregen door er één te eten. Hoog tijd dus dat we deze gewoonte weer eigen maken. Goed voor ons lichaam en geest.
TIPS OM MEER FRUIT EN GROENTE UIT HET SEIZOEN TE ETEN!
- Zoek op internet een goede en overzichtelijke seizoenskalender. Print deze uit en hang hem op in je keuken. Werp er voor je naar de supermarkt gaat een snelle blik op en je weet direct wat je het beste kunt kopen.
- Zoek naar lekkere recepten waarbij de seizoensgroente of -fruit die je hebt gekozen de hoofdrol speelt. Zo ontdek je nieuwe smaakcombinaties en manieren van bereiden.
- Vaak is het een kwestie van gewenning. Gaat het in het begin lastig, bedenk je dan dat het steeds makkelijker zal gaan. Over een tijdje weet je niet beter en wordt het een nieuwe gewoonte waar je je leven lang de vruchten van plukt!
Meer dan de helft van de producten waar Culivents mee werkt zijn biologisch. Respect voor onze natuur, het milieu en de dieren staat bij ons voorop. De natuur zoveel mogelijk zijn werk laten doen, daar geloven we in. Want als je zo min mogelijk ingrijpt, door bijvoorbeeld het gebruik van chemische middelen, wordt de natuur gestimuleerd te groeien en zich te ontwikkelen. En dat willen we allemaal toch?
Bijna al onze producten halen we uit onze eigen omgeving. We werken het liefste met streekgebonden producten, die we met de hand selecteren. Door het verhaal achter de producten die we dagelijks gebruiken voelen we ons ermee verbonden én weten we de details van het voedselproductie proces. Daarnaast is het een duurzame keuze, steunen we de ambachtelijke telers, verkopers en boeren in onze regio en zijn de producten, doordat ze niet getransporteerd hoeven te worden, verser dan vers. Lekker en goed voor het milieu!
Nu weet je waarom we bepaalde keuzes maken in de ingrediënten en producten die we dagelijks gebruiken. Elke dag opnieuw bereiden we ze met passie. Dat zie, voel én proef je. Benieuwd? Neem contact met ons op.