Menu
Home / Nieuwsbericht

Een liefdevol afscheid met uitvaart catering

Herinneringen ophalen terwijl je ongedwongen met elkaar aan tafel zit. Je geliefde herdenken terwijl je zijn of haar favoriete gerecht eet. En dat omringt door familie en goede vrienden. Een persoonlijke afscheidsdienst is voor de nabestaanden een mooi eerbetoon aan de overledene. Dat zit hem natuurlijk in de locatie en de muziek. Maar ook in het moment na het afscheid; het eten. Steeds vaker wordt er een cateringbedrijf ingeschakeld om het afscheid nog persoonlijker en intiemer te maken.

Ook door Iepie Lindeboom uit Drachtster Kompenije. Ze is zelfstandig uitvaartverzorger en actief door heel Friesland. “De uitvaarten die ik verzorg zijn meestal in een intieme setting, zoals bijvoorbeeld in een kerkje.” Ook Iepie valt het op dat de behoefte om een afscheidsdienst meer aan te laten sluiten op diegene die overleden is groter wordt. “Het is niet meer zo standaard als vroeger. Er wordt bewust nagedacht over de muziek, de setting, de kledingvoorschriften, wel of geen bloemen en vooral over het eten.”

Daarnaast zijn de uitvaarten die Iepie begeleidt ook intiemer geworden. Deze trend ontstond na corona. “Corona liet ons nadenken welke mensen het dichtste bij ons staan.” Waar vroeger bijvoorbeeld de hele buurt werd uitgenodigd voor een afscheid zijn het nu vaak alleen de dierbaarste buren. “Ook al is het afscheid met 100 mensen. Het zijn wel de mensen die dicht bij je staan. Voor de één is dat een iets kleinere kring dan voor de ander.”

Omdat het eten een steeds belangrijkere rol krijgt in de uitvaarten die Iepie begeleidt was ze op zoek naar een cateringbedrijf. Via via kwam ze in contact met Culivents. “Het voelde direct goed. Omdat ze ook zelf aanwezig zijn bij het afscheid, om bijvoorbeeld soep in te schenken, vind ik dat goede gevoel heel belangrijk. Daarnaast maken ze heerlijk eten en presenteren ze het prachtig. En dat is alles wat ik in een goede cateraar zoek.” Ook Ruben en Imke van Culivents werken graag samen met Iepie. “We begrijpen elkaar snel en hebben weinig woorden nodig om aan elk afscheid een passende invulling te geven. Daarnaast is ze een leuke, warme vrouw die haar vak verstaat”, vertellen ze.


In Culivents vindt Iepie een partij waar ze van op aan kan. “Ik moet het volledig kunnen loslaten omdat ik nog zoveel andere zaken moet regelen. Bij Culivents heb ik geen twijfel. Het komt áltijd goed.” Het eten na het afscheid is belangrijk voor mensen. Het is het moment om te ontspannen, bij elkaar te zijn, te praten en gevoelens te delen. Eten verbindt. En verbinding is na een heftig moment als afscheid nemen van een dierbare het allerbelangrijkste. En ook Ruben en Imke, eigenaren van Culivents, vinden het waardevol met hun eten bij te mogen dragen aan een afscheid met aandacht. “Samen nieuwe herinneringen maken, ook al is er veel verdriet. We vinden het ontzettend mooi dat we mogen bijdragen aan een waardig afscheid. Een afscheid waarin liefde en warmte naar de overledene centraal staat.”

Warme of koude hapjes, schalen met broodjes of verschillende soorten ontbijtkoek, verse soepen, een gevarieerde lunch, een buffet gevuld met wat je maar kan bedenken of een uitgebreide high tea. De mogelijkheden zijn eindeloos. Iepie zelf heeft het meeste met eten in buffetvorm. “Zo komen mensen letterlijk in beweging. Ze hebben de gelegenheid om met iedereen te praten of een knuffel te geven.” Wat er ook gekozen wordt; het eten moet passen bij de overledene en de situatie. “Dat kan van heel sober tot bijna feestelijk zijn”, vertelt Imke. Ook na de uitvaart thuis genieten van een lekker diner kan. Iepie: “Ook dan regel ik dat Culivents bij ze langsgaat zodat ik zeker weet dat het goed gaat.

En door die vele mogelijkheden op een afscheid spoort Iepie iedereen aan na te denken over zijn of haar eigen afscheid. “Zie het als een trouwerij of een babyshower. Ook daar heb je ideeën over hoe je het wilt.” Het op papier zetten van je wensen scheelt je nabestaanden een hoop keuzes die ze moeten maken. En dan niet alleen als je ziek bent, óók als je kerngezond bent. Iepie: “We weten toch allemaal dat we op een dag hier weggaan, waarom bereiden we ons hier dan niet op voor?”

Iepie, Ruben en Imke hebben samen aan al heel wat bijzondere afscheidsdiensten mogen bijdragen. Maar een barbecue na een afscheid hebben ze samen nog nooit meegemaakt. Toch zien ze het nog wel gebeuren in de toekomst. Ervoor open staan ze zeker. “Bij ons kan namelijk alles”, sluiten ze lachend af.

Het Culivents team zet iedere dag alles op alles om van elk moment een blijvende herinnering te maken. We spreken Mustafa Kosar (18 jaar) en Damla Kosar (15 jaar) uit Gorredijk. Naast broer en zus zijn ze collega’s bij Culivents. En ze hebben nog iets gemeen; ze hebben de leukste bijbaan ooit!  

Mustafa zit in zijn laatste jaar van zijn koksopleiding die hij volgt aan de Firda in Drachten. Op de middelbare school ontdekte Mustafa zijn talent en passie voor koken. “We kregen kooklessen en ik was er goed in”, vertelt hij. En daarom was de keuze voor zijn vervolgopleiding snel gemaakt. Al in zijn eerste stage kwam hij door zijn moeder terecht bij Culivents. “M’n moeder kende ze via via en dacht dat het een leuk bedrijf was”. En ze had het bij het juiste eind. Mustafa kreeg na zijn stage een bijbaan en gaat nog elke dag met plezier naar zijn werk. “Omdat je er elke keer iets nieuws leert én beleeft”, licht Mustafa toe.

Zonder ervaring in de horeca kwam Mustafa destijds naar zijn eerste stagedag. Mustafa: “Van Ruben en Imke leerde ik de hele basis.” Tegenwoordig draait hij volledig mee in het bedrijf. Hij werkt in de keuken of doet op locatie live cooking. En dat laatste vindt hij het leukste. “Je bent overal en nergens. Altijd echt op het feest. Je staat erbij wanneer de mensen het eten komen halen en opeten. Je ziet de reacties en voelt de sfeer”, vertelt hij. Werken als kok in een restaurant lijkt hem dan ook niks. “De hele tijd in hetzelfde keukentje zonder variatie. Nee, dat is niks voor mij”, licht hij vastberaden toe.

Mustafa werkt wanneer hij kan bij Culivents. “Ik heb nu een eigen auto waar ik heel trots op ben. Met deze bijbaan kan ik deze gelukkig goed onderhouden”, vertelt Mustafa. Maar hij doet het niet alleen voor het geld. Het is een gezellige plek om te werken. De sfeer is goed, de band met de collega’s is leuk en Imke en Ruben zijn leuke werkgevers. “Ze zijn echt relaxed. Ze zoeken altijd samen met je naar een oplossing. Daarnaast kunnen ze ook lekker ouwehoeren”, lacht Mustafa. Mustafa weet al hoe zijn toekomst eruitziet. “Ik wil bij Culivents blijven werken en hier groeien. Ik vind het hier echt fantastisch dus ik hoop dat ik die kans krijg”, vertelt hij.

Damla, het zusje van Mustafa, werkt ook bij Culivents. Ze zit op het VMBO in Heerenveen. Wat ze daarna wil doen weet ze nog niet. “Ik heb nog geen idee. Voorlopig zou ik heel graag hier blijven werken. Misschien doe ik wel een vervolgopleiding in de horeca”, vertelt ze. Ondertussen werkt Damla al bijna een jaar als afwashulp bij Culivents. Via haar broer en doordat ze op de kinderen van Ruben en Imke paste kwam ze in de keuken terecht. “Alles wat ik kan, doe ik”, vertelt ze. En dat is meer dan alleen afwassen. Ze maakt de keuken schoon, maakt de borden op, helpt bij de toetjes, smeert broodjes, helpt met inpakken en zet de ingrediënten voor de koks klaar. Ook gaat ze mee naar klussen. “Dat vind ik echt geweldig”, vertelt ze enthousiast. Daar staat Damla achter de bar, in de bediening of in de keuken zelf om de koks te ondersteunen. Ze is met recht de vliegende kiep van Culivents.

Waarom ze gekozen heeft voor een bijbaan bij Culivents? Daar hoeft ze niet lang over na te denken. “Ik leer hier ontzettend veel en ik voel me een echt onderdeel van het team. We werken hard, maar het is altijd gezellig. De sfeer is goed en ik voel me hier op mijn gemak”, vertelt ze. Ze is met veel plezier zo’n 2 dagen per week en in de zomer nog veel vaker bij Culivents te vinden. En in die werkuren lacht ze met haar collega’s heel wat af. “Vooral hoe Ruben en Imke tegen elkaar doen in de keuken. Dat is echt hilarisch. Soms lijkt het wel een tv-show”, vertelt ze lachend. “Ik heb bewondering voor het sterke team dat ze zijn”, gaat ze verder. En alhoewel Ruben en Imke haar werkgevers zijn voelt het niet zo. “Ik zou ze eerder omschrijven als vrienden”, sluit Damla dankbaar af. 

Ook een bijbaan bij Culivents deze zomer? Je bent welkom! Mail naar info@puurculivents.nl   

Vroeg op pad of juist wat langer doorwerken, in de weekenden beurzen bezoeken of last minute inspringen voor een andere zieke collega; wat ze ook voor taken hebben of voor je doen, zonder hun inzet was het afgelopen jaar niet zo succesvol geweest. Ook zonder je zakenrelaties, leveranciers of samenwerkingspartners zou het jaar er anders uitgezien hebben. Hoog tijd ze daarvoor te bedanken. Maar hoe doe je dat? Je leest het in deze blog.

Medewerkers geschenk

Als je aan kerst denkt denk je aan het geven van cadeaus. Dé manier om je waardering uit te spreken. Het mooie van een geschenk is, je kan het zo groot maken als je zelf wilt. Met een leuke kerstkaart waarop je een persoonlijke en vooral gemeende boodschap schrijft bereik je al veel. Je hebt de tijd genomen iets uit te zoeken en wenst je medewerkers met de kaart al het goeds voor het nieuwe jaar. Maar misschien wil je dit jaar wel meer doen. Omdat ze dat beetje extra aandacht verdienen. Omdat je medewerkers net als familie en vrienden een belangrijke rol in je leven, en dat van je bedrijf, spelen. En dan begint je zoektocht. Bepaal allereerst je budget en wat voor soort cadeau je wilt geven. Kies je voor een cadeau voor thuis of voor op kantoor? Ga je voor een traditioneel kerstpakket met lekker eten, een typisch kerstcadeau zoals kerstboomversiering of een koffiemok of houd je het liever iets algemener. Verzin een cadeau waar je medewerker echt blij van wordt en iets aan heeft. Het is natuurlijk zonde als alle moeite (en geld) die je erin stopt niet goed aan komt. Wil je van het geven van jouw kerstattentie helemaal een belevenis maken? Organiseer dan een kerstmarkt. Je medewerkers kiezen op deze kerstmarkt met een glühwein in de hand zélf een cadeau. Succes gegarandeerd!

Met een passend geschenk laat je je medewerkers weten dat je aan ze denkt met kerst, dat je het harde werken afgelopen jaar waardeert én dat je in 2024 graag de fijne samenwerking doorzet!

Zakenrelaties geschenk


Voor je zakenrelaties geldt natuurlijk hetzelfde. Alleen is je zoektocht iets beperkter. Ga je voor een traditioneel kerstpakket  of wil je een cadeau geven? Als je voor een cadeau gaat kies je iets wat jouw bedrijf vertegenwoordigt. Zorg dat je zakenrelatie blij is met je geschenk zodat het jullie band versterkt. Grijp daarnaast de mogelijkheid je eigen merk en bedrijf in de kijker te zetten. En het allerbelangrijkste; zorg dat je iets geeft wat bij je bedrijf of jullie onderlinge samenwerking past. Wees uniek en creatief. Het is misschien even werk iets origineels te bedenken en je moet er budget voor vrijmaken maar het geven van een geschenk aan je zakenrelaties is een mooie manier om ze te bedanken, zichtbaar bij ze te blijven én het opent misschien wel nieuwe deuren. 

Kerstviering

Het moment om een blijvende herinnering te creëren! Vind je een attentie alleen dit jaar niet genoeg? Kies dan voor een gezellige kerstviering of eindejaarsfeest. De mogelijkheden zijn eindeloos. Ga je voor een intiem kerstdiner, een etentje in een restaurant of een buffet op kantoor? Wil je samen met de genodigden nog een leuke teambuilding activiteit doen of houd je het bij eten en een borrel? Nodig je alleen zakenrelaties of alleen medewerkers uit? Of kies je voor een groot event waarbij iedereen welkom is? Wat je ook kiest, zorg voor een goede voorbereiding. In deze blog lees je meer over waar je rekening mee moet houden om de perfecte kerstviering te organiseren. Regel je alles zelf of kies je voor een goede cateraar? Het laatste scheelt tijd en je weet 100% zeker dat alles tot in de puntjes verzorgd is. Geef de personen die belangrijk zijn voor jouw bedrijf de waardering die ze verdienen! Volgend jaar pluk je er de vruchten van. 

Door samen iets te vieren creëer je een fijne sfeer tussen je medewerkers en voelen ze zich gewaardeerd. We werken allemaal harder als we ons gewaardeerd voelen. Ook voor je zakenrelaties is het nuttig samen iets te vieren. Het geeft je de gelegenheid om zichtbaar te zijn, het versterkt jullie band en je ontmoet elkaar in een informele sfeer. Misschien wil je ook potentiële samenwerkingspartners uitnodigen. Zo wordt jouw kerstviering een opstap naar een nieuw jaar vol mogelijkheden! 

Maak kerst op de werkvloer onvergetelijk

We brengen een groot gedeelte van onze tijd op het werk door. En juist daarom is het zo waardevol dat ook op het werk deze mooiste tijd van het jaar samen gevierd wordt. Doe dit jaar meer dan het draaien van foute kerstnummers, de ‘draag-een-foute-kersttrui-naar-je-werk-dag’ en het optuigen van een kerstboom. Maak kerst dit jaar onvergetelijk!

Benieuwd wat Culivents voor je kan betekenen om jouw kerstviering of -geschenk onvergetelijk te maken? Culivents maakt van elk moment een blijvende herinnering. Neem contact met ons op. 


Dat is niet alleen mooi, maar biedt ook troost aan de aanwezigen bij de dienst. Dit kan je onder andere door foto’s, video’s en de toespraken die je samen met anderen voorbereidt doen. Ook kan het kiezen van een bijzondere locatie de dienst persoonlijker maken. Misschien wil je de condoleance wel houden op een bijzondere plek, omdat je dierbare daar graag was of omdat hij of zij daar mooie herinneringen gemaakt heeft. Allemaal ideeën waardoor je de persoonlijkheid van iemand naar voren kunt laten komen. Maar heb je er wel eens over nagedacht dit ook door te trekken naar bijvoorbeeld de favoriete hapjes of drankjes van je dierbare? Hoe mooi is het om hiervan na het afscheid samen met de aanwezigen te genieten. Of misschien gaan jullie wel met het hele gezelschap naar het favoriete restaurant van je dierbare. Er zijn mogelijkheden genoeg. In deze blog leggen we je uit welke opties met betrekking tot eten er bij een afscheidsdienst allemaal bestaan. Want jij hebt tenslotte al genoeg aan je hoofd. 

Eten in het uitvaartcentrum zelf


Tegenwoordig is het allang niet meer zo dat in het uitvaartcentrum alleen maar koffie, thee en cake geserveerd wordt na een uitvaart. In bijna elk uitvaartcentrum kun je afwijkende wensen met betrekking tot eten doorgeven. Denk aan gebak, bonbons, bitterballen, kaasplankjes of belegde broodjes en er wordt op veel plekken zelfs wijn of bier geschonken. Natuurlijk verschillen de mogelijkheden per uitvaartcentrum. Heb je wensen die het uitvaartcentrum niet kan uitvoeren? Denk aan een heerlijke rijsttafel of een tafel vol tapas omdat jouw dierbare dat zo graag at? Regel dan gewoon een cateraar bedrijf die de maaltijd komt brengen bij het uitvaartcentrum. Vaak zijn ze in het uitvaartcentrum niet de moeilijkste. Weet je toch niet hoe je dit moet aanpakken? Vraag je uitvaartbegeleider om hulp of advies.  

Catering

Zoek een cateraar die je wensen begrijpt en waarbij je je op je gemak voelt. Ze moeten de tijd voor je nemen en luisteren naar wat je zegt. Als je bij het kennismakingsgesprek al niet het gevoel hebt dat dit zo is, zoek dan vooral verder naar een ander. Op het moment suprême zullen zij je waarschijnlijk teleurstellen. Juist bij cateren op zo’n emotioneel moment is het noodzakelijk dat je een fijne klik met ze hebt. Vooral als ze komen cateren op locatie. Een cateraar kan de maaltijd langsbrengen of serveren in het uitvaartcentrum, maar dat kan natuurlijk ook op een andere locatie. Misschien wil je het afscheid wel thuis afsluiten met een besloten groepje in je eigen vertrouwde omgeving. Jij bepaalt. 

Culivents: Voor een speciaal afscheid

Culivents is er voor je. Ook in moeilijke tijden. Culivents maakt van elk moment een blijvende herinnering. Met liefde en aandacht, zowel voor jou als voor het eten, herdenken we jouw geliefde. Jouw ideeen en speciale wensen mixen we met onze kennis en ervaring. 

Naar een restaurant, brasserie of café


Waar kun je iemand beter herdenken dan in zijn of haar favoriete restaurant. Samen eten of een laatste toast uitbrengen aan het favoriete tafeltje van je dierbare. Heb je juist geen zin om met je gezelschap in een druk restaurant tussen andere gasten te zitten? Vraag even naar de mogelijkheden voor het huren van een zaaltje. Zo heb je een klein beetje privacy en kun je in alle rust verhalen delen, lachen, huilen en herinneringen ophalen. In de vertrouwde omgeving van het restaurant of café waar je vast en zeker wel eens geweest bent met de overledene vind je steun bij elkaar. Zo sluit je de dag passend bij je geliefde af en zorg je ervoor dat deze dag een mooie laatste herinnering aan je dierbare is. 

Er zijn mogelijkheden genoeg. Wat je ook doet of kiest; niks is goed of fout. Doe wat goed voelt voor jou en wat je vindt passen bij de overlevende, dan wordt het afscheid áltijd speciaal.

Eerlijk

Onder eerlijk eten verstaan we bij Culivents verse en pure producten die geproduceerd worden zonder het milieu, de mensenrechten en het dierenwelzijn aan te tasten. We vinden het belangrijk dat de boer voldoende geld verdiend aan zijn of haar eigen product, dat er niet met chemische stoffen gewerkt wordt en dat de dieren een zo goed mogelijk leven hebben (gehad). 


Seizoensgroenten en -fruit 

Om dit te bereiken kiezen we bewust voor groente en fruit van het seizoen. Niet alleen omdat deze dan het allerlekkerst zijn, maar ook omdat deze minder belastend zijn voor het milieu. Paprika, aubergine en tomaat zijn groenten die veel zonlicht nodig hebben en dus echte groenten van de zomer zijn. Boerenkool en spruitjes zijn daarentegen typische wintergroenten. Toch eten we alle groenten hierboven in Nederland eigenlijk het hele jaar door. We kopen en eten waar we zin in hebben. In de winter zin in aardbeien? Ze worden ingevoerd vanuit het buitenland en liggen even later gewoon in Nederland bij ons in de supermarkt. Luxe natuurlijk, maar eigenlijk helemaal niet zo verstandig. Elke groente en fruitsoort heeft immers een bepaalde groeiperiode die samenhangt met weersomstandigheden. Wanneer je de groente of fruitsoort dan eet is hij het allerlekkerst én verst. 

Daarnaast heeft het gebruiken van seizoensgroenten en -fruit nog meer voordelen: 

Grotere voedingswaarde

Niet alleen lekkerder, maar ook voedzamer. Als je groente of fruit buiten het seizoen om eet moet er nog veel gebeuren voordat het op je bord ligt. Logisch dus dat er in die tijd voedingstoffen verloren gaan. Geïmporteerde groente of fruit is zo’n vijf dagen onderweg, ligt gemiddeld nog 2 dagen in de supermarkt en vervolgens misschien nog wel een week in je eigen koelkast voordat ze worden opgegeten. De tijd tussen het oogsten en het eten van het product is dan relatief lang. De tijd tussen het oogsten en het eten van groenten en fruit van het seizoen is veel korter. Daarnaast hebben groente en fruit van het seizoen meer tijd gehad om te groeien en zijn ze geoogst op het moment dat de voedingswaarde het hoogst is. 

Goedkoper

Groenten en fruit van het seizoen zijn vaak goedkoper dan groenten die niet in het seizoen zijn. Dit heeft te maken met vraag en aanbod en met transportkosten. Lekkerder én goedkoper dus!

Beter voor het milieu

Er is minder transport en energie nodig voor je groente of fruit als je deze eet op het moment dat ze geoogst worden. Door groente en fruit te eten die bij het seizoen passen, wordt je ecologische voetafdruk kleiner. Leven volgens de seizoenen is daarnaast veel natuurlijker. Onze (over)grootouders leefden ook op deze manier. Verschillende experts zeggen dat we tegenwoordig minimaal acht sinaasappels moeten eten om dezelfde voedingswaarde binnen te krijgen die onze grootouders vroeger binnenkregen door er één te eten. Hoog tijd dus dat we deze gewoonte weer eigen maken. Goed voor ons lichaam en geest.

TIPS OM MEER FRUIT EN GROENTE UIT HET SEIZOEN TE ETEN!
- Zoek op internet een goede en overzichtelijke seizoenskalender. Print deze uit en hang hem op in je keuken. Werp er voor je naar de supermarkt gaat een snelle blik op en je weet direct wat je het beste kunt kopen. 
- Zoek naar lekkere recepten waarbij de seizoensgroente of -fruit die je hebt gekozen de hoofdrol speelt. Zo ontdek je nieuwe smaakcombinaties en manieren van bereiden. 
- Vaak is het een kwestie van gewenning. Gaat het in het begin lastig, bedenk je dan dat het steeds makkelijker zal gaan. Over een tijdje weet je niet beter en wordt het een nieuwe gewoonte waar je je leven lang de vruchten van plukt! 

Biologisch

Meer dan de helft van de producten waar Culivents mee werkt zijn biologisch. Respect voor onze natuur, het milieu en de dieren staat bij ons voorop. De natuur zoveel mogelijk zijn werk laten doen, daar geloven we in. Want als je zo min mogelijk ingrijpt, door bijvoorbeeld het gebruik van chemische middelen, wordt de natuur gestimuleerd te groeien en zich te ontwikkelen. En dat willen we allemaal toch?

Lokaal 

Bijna al onze producten halen we uit onze eigen omgeving. We werken het liefste met streekgebonden producten, die we met de hand selecteren. Door het verhaal achter de producten die we dagelijks gebruiken voelen we ons ermee verbonden én weten we de details van het voedselproductie proces. Daarnaast is het een duurzame keuze, steunen we de ambachtelijke telers, verkopers en boeren in onze regio en zijn de producten, doordat ze niet getransporteerd hoeven te worden, verser dan vers. Lekker en goed voor het milieu!  

Nu weet je waarom we bepaalde keuzes maken in de ingrediënten en producten die we dagelijks gebruiken. Elke dag opnieuw bereiden we ze met passie. Dat zie, voel én proef je. Benieuwd? Neem contact met ons op. 

En alhoewel barbecueënhet hele jaar door kan, wordt het toch het meeste zomers gedaan. Het liefste met het hele gezin, familie of een grote vriendengroep. Met kant en klare wegwerp barbecues tot complete buitenkeukens en alles daar tussenin braden en grillen we er met zijn allen op los. In woonwijken en parken ruik je de heerlijke geur van houtskool en hoor je gezellig geroezemoes van mensen die samenkomen. De kans is groot dat ook jouw barbecue klaar is voor een fijne zomer. Hoog tijd dus om je wat adviezen, tips en heerlijke recepten te geven. Laat het barbecueseizoen beginnen!

Waarom is barbecueën zo populair?

Wie aan de zomer denkt, denkt aan barbecueën. Gezellig met zijn allen in de tuin of op het balkon genieten van het lekkere weer en heerlijk eten. Maar wat maakt barbecueën nou zo populair? Allereerst is het iets wat niet elk seizoen of alle dagen kan. Een grote voorwaarde voor de meeste mensen is toch wel dat het mooi en zomers weer moet zijn. En dat is het niet iedere dag, zelfs niet in de zomer. Dat maakt dat barbecueën iets is wat speciaal blijft en waar we bij slecht(er) weer naar uitkijken. Daarnaast geeft een barbecue een ongedwongen sfeer. Het gaat er vaak minder verfijnd aan toe dan bij een etentje binnenshuis. Dat is fijn voor de gasten, maar ook voor degene die het organiseert. Het draait namelijk veel minder om de manier van bereiding. De sfeer en het samenzijn; dát is waar barbecueën om draait!

Welke barbecue kies je?

Ga je voor een smoker, een keramische barbecue, een barbecue op houtskool, gas of elektrisch? Onderzoek voor je een keuze maakt goed de verschillende barbecues die er zijn. Zoek een barbecue die past bij jou, je tuin en wat je ermee wilt doen. Wil je snel en gemakkelijk barbecueën? Dan is een gasbarbecue geschikt voor jou. Ben je van plan om vaak voor grote groepen te gaan barbecueën let er dan op hoeveel vlees je kwijt kunt op het rooster. Ga jij voor het traditionele barbecue gevoel? Dan is een houtskool barbecue een goed idee. Heb je een klein balkon of juist een enorme achtertuin? Ook de ruimte waar je gaat barbecueën is een belangrijke afweging in je keuze. 

Hoe ga je barbecueën?

We maken het er niet makkelijker op. Er zijn naast verschillende barbecues namelijk ook verschillende manieren om te barbecueën. Zo maken we onderscheid tussen direct en indirect barbecueën. De naam zegt het al. Bij direct barbecueën wordt het vlees op een rooster direct boven op het vuur gelegd. Voordelen: je schroeit het vlees snel dicht, het geeft je vlees een grillpatroon en een mooie kleur. Tot slot is dit de meest snelle manier om te barbecueën. 

Bij indirect barbecueën leg je het vlees dus niet direct op het vuur maar leid je de hete lucht om het vlees heen. Zo maak je bijvoorbeeld de heerlijkste pulled pork. Klein nadeel; deze vorm van barbecueën kost aanzienlijk meer tijd en voorbereiding. Het grootste voordeel; het is enorm lekker om je vlees zo te bereiden! 

Genoeg om over na te denken dus voordat je een barbecue aanschaft.

5 tips voor elke barbecue fanaat


Pas deze tips toe en geniet optimaal van komend barbecue seizoen!

- Maak hem regelmatig goed schoon
Geef je barbecue regelmatig, maar het liefste na elk gebruik, een goede reinigingsbeurt. Dat is veiliger en zorgt ervoor dat je ook de volgende keer als je gaat barbecueën geniet van een lekker stukje vlees. Zonder verkoolde restjes van je vorige barbecue. 

- Gebruik aanmaakblokjes
Dus geen chemische vloeistoffen. Dit geeft een chemische smaak aan alles wat je vervolgens op je barbecue braadt.

- Heb geduld 
Leg niet direct als je begint met barbecueën het vlees (of vis of groente natuurlijk) op de barbecue. Wacht even tot de barbecue de juiste temperatuur heeft. Wacht aan de andere kant ook weer niet te lang voor je begint met bakken. Op doorbakken, verbrand en taai vlees zit niemand te wachten. Kwestie van voorbereiding en timing dus!

- Behoud de warmte 
En dat doe je door de deksel dicht te houden. Niet onnodig blijven omdraaien, hoe leuk het ook is. Barbecueën met een dichte deksel zorgt ervoor dat je vlees sappig blijft en het die heerlijke rooksmaak krijgt.

- Better safe than sorry
Check altijd of het vlees gaar is. Natuurlijk weet je wel ongeveer wanneer een bepaald stuk vlees klaar is, toch is het verstandig dit te checken. Je wilt natuurlijk niet het risico lopen dat jij, of één van je gasten, ziek wordt na je barbecue. 

Vegetarisch barbecueën

Bij een goede barbecue eet je kilo’s vlees. Die opvatting geldt natuurlijk allang niet meer. En alhoewel het populaire satéstokje en de speklap nog steeds niet weg te denken zijn op een barbecue, ontstaat er ook meer ruimte voor vis en/of groente op de barbecue. Bijgerechten zijn bijvoorbeeld makkelijk vegetarisch te maken. Maak eens een salade met couscous, linzen of aardappel. Ook op de barbecue bereid je de heerlijkste vegetarische gerechten. Wat dacht je van een steak van spitskool? Gemarineerde aubergine, courgette, champignons of welke groente je ook maar lekker vindt? Een bietenburger? Een gepofte aardappel of tomaat in knoflookolie? De mogelijkheden zijn eindeloos. Lekker experimenteren en variëren maar!


Hulp nodig?

Bij Culivents bestel je vanaf 20 personen een heerlijk, luxe en compleet verzorgd barbecue arrangement. Samengesteld uit duurzame streekproducten, ambachtelijk bereid en met zorg geleverd. Vlees, vis, vegetarisch of veganistisch; de mogelijkheden zijn eindeloos. Bekijk het menu hier. Al onze arrangementen zijn inclusief borden en bestek. Je levert alles vuil weer in. Het enige wat jij hoeft te doen is genieten! Eventueel te boeken met aankleding en/of kok. De kok bereidt live op locatie de lekkerste gerechten. Uiteraard brengen we een passende barbecue mee. 

Ons hart gaat sneller kloppen als alles op zijn plek valt. Als alles tot in de puntjes verzorgd is. En als we zien dat jij alles loslaat en optimaal kunt ontspannen en genieten van je eigen barbecue!

Waar wacht je nog op? 
Check buienradar, bel je vrienden, haal een barbecue in de winkel of haal hem van zolder en aan de slag. Met deze tips ben jij dé barbecue pro van komend zomer. Lekker genieten en experimenteren maar!

Het gezelschap, de muziek, de sfeer, de setting en de locatie; allemaal hebben ze een grote invloed op het feit of jouw feestje snel (of juist niet) vergeten wordt. Maar wat dacht je van het eten? Als je ergens heerlijk en goed eet weet je dit vaak een lange tijd later nog steeds. Het is dus belangrijk om goed na te denken over de catering die je inschakelt op jouw feest. Maar waar begin je? Waar moet je op letten? En hoe vind je het cateringbedrijf van jouw dromen? We zoeken het voor je uit zodat jij jouw gasten een zo optimale ervaring op je feest kan geven. 

Waarom een cateringbedrijf?

Het woord catering is afkomstig van de Engelse term ‘to cater for’ (verzorgen voor) en is onderdeel van horeca, waarbij de ‘ca’ voor catering staat. Een cateraar neemt je al het werk uit handen als het om eten gaat. Zo heb jij geen stress of het eten je gasten wel smaakt, over de juiste hoeveelheden/porties, eventuele allergieën en/of speciale dieetwensen. Je hoeft alleen maar te genieten van je eigen feest! Natuurlijk is een cateraar geen voorwaarde voor een goed feest. Als je zelf van koken houdt en er goed in bent is het geen probleem als je zelf de keuken ingaat. Houd er dan wel rekening mee dat dit veel tijd kost in je planning. Je moet bedenken wat je gaat maken, hoeveel er nodig is, gericht inkopen doen, alles voorbereiden en op de dag van je feest zelf de finishing touch doen. Als je tijd wilt hebben om ook op je feest zelf bij te praten met je gasten, kies dan toch voor een cateringbedrijf.

Welke cateraar kies je?

Er zijn in Nederland meer dan 13.000 cateraars. Het is dus niet zo vreemd dat je het lastig vindt de juiste te kiezen. Waarschijnlijk weet je wel wat je ongeveer zoekt. Gaat het om zoete lekkernijen voor een verjaardag? Hapjes voor een borrelavond met je vriendinnen? Een diner met je ouders? Of een compleet buffet voor je hele familie? Aan de hand van wat je zoekt kun je al een heleboel cateraars uitsluiten. Iedere cateraar heeft namelijk zijn eigen specialiteit. Sommige cateraars hebben ook eisen in het aantal gasten waarvoor ze eten maken. De grootte van je gezelschap is dus ook van belang in je keuze. Wie je ook kiest, kijk of ze een proeverij aanbieden. Je kan zoveel plaatjes zien, maar hoe zit het met de smaak? Een goede cateraar zal je altijd laten proeven. Een proeverij is dan ook de beste manier om te kijken of het cateringbedrijf aan jouw verwachtingen voldoet. 

Wij helpen je graag 

Culivents is een full service conceptcateraar met passie. Die passie fonkelt in onze ogen, proef je in het eten en die ervaar je in de sfeer. Ons hart gaat sneller kloppen als alles op zijn plek valt. Als alles tot in de puntjes verzorgd is. En als we zien dat jij alles loslaat en optimaal kunt ontspannen en genieten. Van eerlijke, lokale en biologische producten. Culivents maakt, samen met jou, van elk moment een blijvende herinnering. 

Gepassioneerd 

koken we alle dagen vers en puur. We kiezen bewust voor groente en fruit van het seizoen. Niet alleen omdat deze dan het allerlekkerst zijn, maar ook omdat seizoensgroenten en -fruit minder belastend zijn voor het milieu.

Biologisch

Meer dan de helft van de producten waar we mee werken zijn biologisch. We respecteren onze natuur, het milieu en de dieren.

Lokaal

Bijna al onze producten halen we uit onze eigen omgeving. We werken het liefste met streekgebonden producten, die we met de hand selecteren.

Wij zetten alles op alles voor een onvergetelijke ervaring. Voor jou én je gasten. Een tikkeltje eigenwijs maar altijd met passie, die er vanaf spat. Dat zie, voel én proef je. 

Cateraar duur?

Veel mensen denken dat het inhuren van een cateraar duur is. Niks is minder waar; door de ervaring die cateringbedrijven hebben zijn ze in staat heel gericht inkopen te doen. Daarnaast ben je dan altijd zeker van hoge kwaliteit en unieke producten. Misschien een tikkeltje duurder dan als je zelf kookt, je weet wél zeker dat het goed is en je reduceert voedselverspilling door het gerichte inkopen. Daarnaast kun je het natuurlijk zo duur (of goedkoop) maken als je het zelf wilt. De verschillende opties in de catering zijn: 

Receptie service: Dit is de goedkoopste optie. Meestal met drankjes en hapjes die de gasten eten terwijl ze staan of zitten en met elkaar praten
Buffet service: De gasten bedienen zichzelf en kiezen uit verschillend eten en drinken
Tafel service: Dit is de duurste optie. De gasten zitten aan tafel en worden bediend door het personeel van het cateringbedrijf. 

Sommige cateraars leveren ook meubels en tafelgerei. Om kosten te besparen zou je dit eventueel ook zelf kunnen regelen. Bepaal van tevoren wel altijd hoeveel je wilt besteden aan het eten en stem dit goed af met de cateraar die je kiest. Niemand zit te wachten op verrassingen achteraf. Bespaar tipje: kies voor een cateraar uit je buurt, dit scheelt reiskosten. 

Checklist goede cateraar


- Communicatie; een goede cateraar reageert snel op je vragen. Als je vanaf het begin al problemen ervaart met de communicatie zal dat in een later stadium alleen maar meer problemen (en frustraties) opleveren. 
- Ingrediënten: Als je het belangrijk vindt om bijvoorbeeld duurzaam of eerlijk eten te serveren, vraag dan waar de cateraar zijn voeding vandaan haalt. Zijn het lokale ingrediënten? Zijn ze biologisch? Komen ze van verantwoordelijke bronnen?
- Organisatie; houden ze zich aan de afspraken? Denk aan het versturen van een offerte of een afspraak die je met ze maakt om het eten te proeven. 
- Reviews; lees reviews van mensen die je voorgingen. Zij zullen je een eerlijk advies geven over hoe zij het cateringbedrijf hebben ervaren. 
- Certificaten: Kijk of ze de benodigde certificaten hebben. Deze moeten in overeenstemming zijn met de landelijke voedselnormen. 

- Annuleringsbeleid: we gaan er natuurlijk niet vanuit, maar het kan zijn dat je feest onverwachts niet doorgaat. Check daarom altijd even het annuleringsbeleid van de cateraar die je uitkiest. 

Het kan niet meer misgaan. Met deze tips organiseer jij een onvergetelijk feest voor al je vrienden en of familie. Let’s get the party started!

Misschien weet je door je jarenlange online research precies wat je moet doen, maar misschien zie je door de bomen het bos niet meer. Want waar begin je eigenlijk? Wat mag je absoluut niet vergeten? Op jouw trouwerij is alles mogelijk. Dat maakt het leuk, maar ook uitdagend en spannend. In deze blog vertellen we je alles zodat jij binnenkort zonder stress kunt shinen op je eigen bruiloft. Het is de mooiste dag van jullie leven. Zorg dat je onbezorgd geniet! 

Het idee

Willen jullie trouwen voor de kerk, in het gemeentehuis of op een bijzondere locatie? Bijvoorbeeld in je eigen achtertuin, op het strand of in een afgelegen bos? Wil je een grote bruiloft of ga je voor een intieme setting? Wie wil je uitnodigen? En voor welk onderdeel van de grote dag? Wil je deze bijzondere dag informeel of juist formeel vieren? Wil je trouwen in de winter, het voorjaar, de zomer of ga je voor de herfst? Denk ook na over een eventueel thema. Gaan jullie voor een thema? Kies dan iets wat echt bij jullie past. Denk aan een klassieke trouwerij, een festival bruiloft of aan een eventuele gezamenlijke passie. Misschien niet zo romantisch, maar wel heel belangrijk én verstandig; denk na over het budget. Al jullie wensen moeten natuurlijk wel betaald worden. Als je weet wat je te besteden hebt kun je daarna kijken wat er allemaal mogelijk is. Je bent helemaal goed bezig als je dit totale budget weer onderverdeeld in kleinere gedeeltes. Hoeveel wil je uitgeven aan het eten? Aan je jurk en aan de ringen? Zo houd je overzicht en voorkom je dat je over je budget heengaat. 

Heb je hier nog helemaal geen ideeën bij? Plan samen een romantisch avondje in en bespreek bovenstaande vragen. Zo krijg je een beter beeld van wat jullie eigenlijk willen. Kom je er nog niet uit? Kijk eens rond op internet en let goed op als je te gast bent bij andere bruiloften. Natuurlijk hoef je niet één op één te kopiëren, maar neem van elke bruiloft iets mee wat je aanpsreekt. Zo combineer je je eigen droom bruiloft. Maak tot slot een moodboard waarop je alle dingen verzameld die jullie mooi vinden. Handig om ervoor te zorgen dat alle keuze’s die je moet maken bij elkaar passen. Laat je inspireren! 

Catering trouwerij

Goed eten is zeker niet onbelangrijk. Liefde gaat immers door de maag. Het is dus hoog tijd om na te denken over de catering. Wil je iets origineels doen of houd je het liever klassiek? Een buffet of een vijfgangendiner is redelijk standaard maar kan net zo goed heerlijk zijn. Bepaal of je je gasten á la carte laat kiezen voor het diner of dat je iedere gast hetzelfde eten serveert. 

Iets origineler is bijvoorbeeld shared dining waarbij je verschillende kleine hapjes deelt met zijn allen, live cooking waarbij je de kok daadwerkelijk ziet koken of het walking dinner concept. Op deze manier laat je je gasten vrij rondlopen en zelf eten pakken. Zo spreken ze meer mensen en het geeft je bruiloft een informelere sfeer. Trouw je buiten? Ga dan voor een gezellige barbecue of zet hippe foodbars/foodcorners neer. 


De mogelijkheden zijn eindeloos. Kies daarom altijd iets wat je zelf lekker vindt. Ga je voor een complete tapasbar uiteraard mét sangria? Houd je het lekker Hollands met hapjes zoals roggebrood en haring? Of ben je gek op Italiaans eten en laat je pizza’s maken in een echte pizzaoven? Misschien begin je al te watertanden als je sushi ziet? Of loop je warm voor een groentebar vol met biologische, vegetarische of veganistische hapjes? Ga je voor luxe en organiseer je een exclusieve bruiloft? Serveer dan oesters. Helemaal perfect als je aan zee trouwt!

Catering Friesland trouwerij 

Op zoek naar een full service conceptcateraar op jouw trouwerij? Culivents bedenkt voor elke bruiloft een menu op maat. Dat zie, voel én proef je. Naast het maken van verrassende gerechten en bijpassende drankjes denkt Culivents met je mee over het totaalplaatje. Aankleding, inrichting, muziek; wij creëren de perfecte sfeer én stemming. Culivents maakt van elke trouwerij een blijvende herinnering. Jouw ideeën en speciale wensen mixen we met onze kennis en ervaring. Samen komen we tot het perfecte menu. Gegarandeerd van hoge kwaliteit met eerlijke, biologische en lokale producten. Het enige wat wél altijd standaard is. Klik hier voor meer informatie. 

Trouwkleding

Zorg ervoor dat je kleding uitzoekt die bij je past en waarin je je op je gemak voelt. Meestal wordt de trouwkleding apart van elkaar uitgezocht zodat je op de grote dag optimaal verrast wordt. Kies je ervoor de kleding apart van elkaar uit te zoeken, zorg er dan wel voor dat je iemand meeneemt. Een vriend of vriendin, je moeder of tante, of gewoon allemaal. Zij kunnen je helpen en voorzien van eerlijk advies. Maak er een feest van, je doet het ten slotte niet vaak. Kleding uitzoeken doe je meestal al ver voor je gaat trouwen, zorg er daarom voor dat je een laatste pasbeurt inplant vlak voor de trouwerij. Zo ben je er zeker van dat de kleiding die je besteld hebt nog steeds goed past. Zorg tot slot dat je outfit compleet is. Denk aan sieraden, een horloge, manchetknopen en lingerie. Zo voel jij je écht de allermooiste op jouw dag!

Geniet!

Het belangrijkste van alles, zorg dat je geniet. Het is jullie dag. Een dag die je nooit meer vergeet. Last but not least; laat jullie grote dag vastleggen! Mooi beeldmateriaal in de vorm van foto’s en video’s is heel waardevol voor later. Zo kun je na deze grote dag nóg langer nagenieten.

Maar alleen daarmee red je het niet. Er komt veel kijken bij het organiseren van een zakelijk evenement. Natuurlijk denk je direct aan goede catering, maar een zakelijk event heeft meer ingrediënten die ervoor zorgen dat jouw event niet snel vergeten zal worden. De belangrijkste tip die we direct al geven is; begin op tijd! Het event lijkt misschien nog ver weg, maar een goede voorbereiding is het halve werk.

Voorbereiding van je zakelijke event

In de voorbereiding kies je een geschikte datum en een goed tijdstip. Je wilt natuurlijk een zo hoog mogelijke opkomst. Misschien nogal teleurstellend maar de perfecte datum en aanvangstijdstip voor een zakelijk event bestaat niet. Er zijn altijd mensen die niet kunnen komen op je zakelijke event. Wat je wél kunt doen is rekening houden met de middag-/avondspits en de vakantieperiodes en feestdagen zoveel mogelijk vermijden.

Doelgroep van je zakelijke event

Je zit ongetwijfeld vol met goede ideeën en het liefste ga je hier direct mee aan de slag. Maar om een echt succesvol zakelijk event te organiseren is het bepalen van je doelgroep en het doel van je event erg belangrijk. Organiseer je een hip personeelsfeest in de avonduren, een feestelijk jubilea of een belangrijk zakelijk seminar? Is het voor je eigen personeel met als doel te werken aan verbinding of teambuilding? Of is het voor bestaande of nieuwe klanten? Je stemt de locatie, het programma, de catering en de muziekkeuze hier uiteraard op af. Je doelgroep breng je in kaart door te kijken naar de gemiddelde leeftijd, woonplaats, beroep en interesses. Vervolgens zoek je interessante content om je zakelijke event mee te vullen. Je wilt je gasten boeien. Dit doe je door origineel, actueel, vernieuwend en verdiepend te zijn.

Doel van je zakelijke event

Denk na over wat je wilt bereiken met je zakelijke event. Ga je een nieuw product introduceren of groot zakelijk nieuws brengen? Maak vervolgens een doelstelling die hierbij past die duidelijk, meetbaar en het allerbelangrijkste; haalbaar is. Zorg na je evenement voor een evaluatiemoment. Wat ging goed en wat kan er bij een volgend zakelijk evenement eventueel beter?

Zorg voor aandacht!

Vervolgens denk je na over hoe je jouw zakelijke evenement zo goed mogelijk onder de aandacht brengt. Je steekt veel moeite in het organiseren van je zakelijke evenement dus je wilt ook dat er zoveel mogelijk mensen op af komen. De communicatie richting je doelgroep moet duidelijk zijn. Naast informatie over je evenement wil je je bezoeker inspireren. Zorg dat je doelgroep in de aanloop naar het evenement geënthousiasmeerd wordt. Dit doe je bijvoorbeeld door in de weken ervoor teasers te versturen en door regelmatig te communiceren met je doelgroep. Dit zorgt voor een sterke betrokkenheid. Zorg in je communicatie voor een tactische opbouw. Deel bijvoorbeeld niet direct het hele programma of invulling. Zo wordt je doelgroep steeds nieuwsgieriger naar jouw zakelijke event.

Locatie

Een mooie en inspirerende locatie voor je zakelijke event is een belangrijk onderdeel. Daarnaast zijn er nog een aantal zaken belangrijk.
- Zorg voor een centrale ligging en een goede bereikbaarheid. Zowel met de auto als het openbaar vervoer moeten je gasten het evenement makkelijk kunnen bereiken. Het zou zonde zijn dat je gasten niet naar je evenement komen omdat ze er simpelweg niet kunnen komen.
- Zorg dat de locatie en de bijbehorende faciliteiten geschikt zijn voor jouw zakelijke evenement. Niet alleen de oppervlakte is belangrijk, maar ook de aanwezigheid van sanitair, eventuele zitplaatsen en bijvoorbeeld zalen. Heb je podia, een horecagelegenheid, licht of geluid nodig? Check de mogelijkheden van je gekozen locatie goed. Een efficiënt verloop van je evenement staat of valt met de perfecte locatie.
- Zorg voor een mooie aankleding van de locatie. Hoe ver je hierin gaat hangt af van wat voor evenement je organiseert.

Catering

Niets verbindt beter dan eten. En daarom besteed je op je zakelijke event veel aandacht aan de catering. Zorg dat de catering aansluit bij de doelgroep en de doelstelling van je zakelijke event. Houd ook rekening met de andere randzaken van je zakelijke event. Organiseer je een feest buiten? Denk aan een feestelijke barbecue. Is je evenement overdag? Serveer een lichte maaltijd. Denk ook na over het feit of je alcohol wilt serveren.


Ook bij Culivents kun je terecht voor catering van jouw zakelijke event. Culivents is een full service conceptcateraar met passie voor jouw zakelijke event. Wij cateren een tikkeltje eigenwijs. En dat wil zeggen dat bij ons niks standaard is. Ieder zakelijk event is anders. Jouw ideeën en speciale wensen mixen we met onze kennis en ervaring. Samen komen we tot het perfecte menu. Gegarandeerd van hoge kwaliteit met eerlijke, biologische en verse producten. Het enige wat wél standaard is.

Naast het maken van verrassende gerechten met en bijpassende drankjes kunnen we meer voor je doen. Wij toveren de locatie van jouw bedrijfsfeest om tot een fantastisch feestterrein. Aankleding, inrichting, muziek; wij creëren de perfecte sfeer én stemming. Van informeel personeelsfeest tot een grootschalig evenement voor je zakenrelaties. Culivents maakt van elk zakelijk evenement een blijvende herinnering. Lees hier meer.
Of neem vrijblijvend contact met ons op dan kijken we wat we voor je kunnen betekenen.

Als je goed over bovenstaande dingen nadenkt kan je zakelijke event niet anders dan een succes worden. Wil je net wat extra’s doen? Probeer een bekende spreker te strikken en geef het programma een interactieve invulling. Duik eens in de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van audio, video en licht. Misschien geef je daarmee jouw zakelijke event net dat beetje extra. Last but not least; vergeet niet te genieten van de voorbereiding en het zakelijke event zelf. Als jij leuk vindt wat je doet, zal de gast dat voelen!  


Maar wat vieren we eigenlijk met Pasen? Sta jij daar wel eens bij stil? In deze blog ontdek je alles over dit bijzondere feest

Opgestaan uit de dood 

De laatste dagen van het leven van Jezus zijn Witte donderdag en Goede Vrijdag. Deze vallen altijd voor de Paasdagen. Als je gelovig bent vier je op Pasen dat Jezus is opgestaan uit de dood. Je viert de toegang tot een nieuw en eeuwig leven. Met de paaswake in het duisternis van de paasnacht en de dagmis op paaszondag. Ben je niet zo gelovig? Dan vier je met Pasen vaak het feest van de lente en nieuw leven en een nieuw begin in het algemeen. In de lente wordt het steeds langer licht, breekt de zon vaker door, zijn er geboorten van dieren zoals eendjes en komen de voorjaarsbloemen zoals narcissen in bloei. Voor al deze gebeurtenissen staat de gele kleur van Pasen. 

Dag en nacht precies even lang

Pasen valt ieder jaar op een andere datum. Wel vieren we Pasen altijd ergens tussen 22 maart en 25 april. Dit komt omdat Eerste Paasdag op de eerste zondag na de eerste volle maan na de lente-equinox valt. Dat is precies het moment waarop de dag en de nacht even lang zijn. 

Hoe vieren we Pasen?

Als je gelovig bent vier je Pasen vast en zeker met een mooie dienst in de kerk. Ben je niet gelovig dan is de kans groot dat je ook gewoon Pasen viert. Kinderen zoeken verstopte paaseieren in de tuin en beschilderen gekookte eieren. We halen vaak een Paas tak in huis die we vervolgens samen mooi versieren. Maar ook voorjaarsbloemen zoals narcissen, hyacinten, krokusjes en tulpen zijn perfect om neer te zetten tijdens Pasen. Er wordt volop geknutseld en sommige gezinnen zetten hele speurtochten uit met Pasen. Meestal is het met Pasen mooi weer en daarom worden er ook veel leuke activiteiten buitenshuis georganiseerd. Even googlen en in een mum van tijd zie je alle uitjes die bij jou in de buurt georganiseerd worden. 

Tips om Pasen thuis te vieren 

Geen zin om erop uit te gaan? Ben je van plan lekker thuis te blijven deze Pasen? We geven je een aantal tips: 
- Natuurlijk mag je het traditionele paaseieren zoeken niet overslaan. Verstop een aantal eieren in de tuin, geef je kinderen een mandje en ZOEKEN MAAR! 
- Organiseer een paaseieren proeverij. Wie proeft met een blinddoek om welke smaak paaseitje hij of zij eet? 
- Speel ‘het sterkste ei’. Dit zijn de spelregels: Tik met de spitse kan van een gekookt ei tegen het ei van diegene naast je. Doe dit ook met het ‘kontje’ van het ei. Het ei dat het minst beschadigd raakt heeft gewonnen!

- Maak een thema paastafel
- Doe een eieren survival. Hoe werkt het? Zet een parcours uit in de woonkamer en tuin en leg met een ei op een lepel dit parcours af. Zo snel mogelijk en zonder dat het ei op de grond valt uiteraard!
- Schmink je kind als paashaas

Simpele tips, maar succes gegarandeerd!

Pasen en eten 

We doen veel met Pasen, maar toch draait het feest voornamelijk om eten. Een paasontbijt, paasbrunch, paasdiner of alle drie? Het kan allemaal! Op internet zijn de meest verrukkelijke recepten te vinden om deze Pasen echt bijzonder te maken. Ga je liever voor een compleet verzorgde paasbrunch? Bij Culivents heb je een compleet verzorgde paasbrucnh voor 4 personen. Met de lekkerste streekproducten en (h)eerlijke verse seizoensproducten. Zoals altijd met liefde en aandacht bereid. 

Paasbrunch bij Culivents

Diverse luxe mini broodjes Roomboter 
Confituren 
Aspergesoep  
Sousvide gegaarde asperges en beenham  
Romige aardappelsalade met ei en verse tuinkruiden 
Kip kerrie salade van huis gerookte kip 
Lam met frisse snijbonen salade 
Gerookte zalm 
Gekonfijte prei met zilverspar olie 
Paas tiramisu 

De brunch is eenvoudig thuis af te maken. Klik voor meer informatie hier: paasbrunch

Waarom schilderen we eieren?

We kleuren en beschilderen tijdens Pasen al eeuwenlang eieren. Maar waarom doen we dat? Pasen is de afsluiting van een periode van 40 dagen lang vasten. In deze vastentijden tussen Aswoensdag en Pasen mocht er geen vlees en eieren gegeten worden. Daarom beschilderden mensen de eieren die in die tijd werden gelegd. Pas op Paaszondag mochten de eieren weer gegeten worden. Later in de 18de eeuw werd het chocolade ei ontdekt. Dit was de luxevariant op de normale eieren bedacht door Parijse banketbakkers. Eerst maakten ze de chocolade in de mal van een echt ei. Pas later werd het eitje kleiner en kreeg hij verschillende vullingen. Er werden zelfs wedstrijden georganiseerd om diegene die het mooiste chocolade ei kon maken te kiezen. Vandaag de dag is het een gewoon gebruik geworden om tijdens (voor én na ;)) Pasen veel chocolade eitjes en gewone eieren te eten. Roerei, gebakken ei, een gevuld eitje, een zachtgekookt eitje of een klassieke eggs benedict? Op elke gedekte Paastafel kom je wel één van deze gerechten tegen. Een ei hoort erbij op het paasfeest! 

Nu weet je dat Pasen veel meer inhoudt dan alleen het eten van heel veel chocolade eieren. Dan rest is nog maar één heel belangrijk ding: Vrolijk Pasen voor jullie allemaal! 

Ruben & Imke

crossmenuchevron-down