Menu

Ook na de kerst (h)eerlijk eten 

Je kent het vast wel. Na de feestdagen zit je nog steeds met een overvolle koelkast. Waarschijnlijk heb je de dagen voor kerst iets té enthousiast gewinkeld.

Bang om te weinig te hebben, hongerig geworden van alle luxe en lekkere producten die er in de winkel liggen of gewoon gedacht dat je gasten veel meer zouden eten. Wat de reden ook is; je moet iets met al die leftovers. Weggooien is niet duurzaam en gewoonweg zonde van al dat lekkere eten én je portemonnee. Want hoewel je koelkast nog steeds overvol is, is je portemonnee dat waarschijnlijk een stuk minder. Een beetje extra letten op de kosten de komende tijd kan dus zeker geen kwaad.

Moe en uitgeblust

Na de kerst ben je vast en zeker moe. Je hebt uitgebreid gekookt, veel gekletst en gelachen en daarna ook nog alles opgeruimd. Je hebt natuurlijk geen zin om de dagen na kerst je nogmaals uit te sloven in de keuken. En daarom moet het makkelijk zijn. En makkelijk is het. Je stopt het eten dat over is in vershoudbakjes, legt het in de koelkast of vriest het in en je eet de dagen na kerst gewoon nogmaals van je kerstdiner. Wel is het belangrijk dat je het gerecht eerst laat afkoelen en daarna binnen 2 uur in de koelkast/vriezer zet. Een grote pan soep? Deze koelt sneller af in een bak koud water. Heb je te weinig over voor een heel diner? Je kan het ook eten als snack of lunch! 

Wel nog wat energie over? Maak dan van de restjes een compleet nieuw gerecht. We geven je tips: 

Vlees Met leftover vlees maak je de heerlijkste sandwiches. Zo maak je in een handomdraai van je overgebleven rundvlees een philly cheesesteak en van je gehaktballen een overheerlijke pinda gehakt sandwich. Ook kalkoen is uitermate geschikt om als burger op een broodje te eten. Combineer het eens met zuurkool en je weet niet wat je proeft. Heb je meer zin in een wat zwaardere maaltijd? Verwerk het overgebleven vlees dan in een pastei! 

Restjes groente 

Groenten blijven, ondanks dat ze heerlijk zijn, tijdens het kerstdiner toch het vaakste liggen. Waarschijnlijk een kwestie van eten in overvloed en dan toch liever voor een extra stukje vlees gaan. Met overgebleven groentes kun je enorm veel. Verwerk ze in een lekkere salade, pureer ze tot een romige soep of maak er een overheerlijke groente lasagne van. 

Brood Heb je veel brood over maar is het droog en daardoor in jouw ogen niet meer eetbaar? Think again! Oud en droog brood tover je in een handomdraai om in de heerlijkste wentelteefjes. Ook bruschetta is een ideaal gerecht voor oud brood. Je roostert het brood en belegt ze met de ingrediënten die je zelf het lekkerste vindt! 

Snoep, koekjes en chocolade Als je een echte zoetekauw bent dan heb je alle kerstsnoep, koekjes en chocolade die de maanden voorafgaand aan kerst al in de winkel lagen waarschijnlijk niet kunnen weerstaan. Grote kans dat je kasten nu uitpuilen. Wat moet je ermee? Verkruimel de koek en snoep (voor zover dit lukt. Hele stukken mag ook!) en verwarm alle chocolade die je hebt. Vervolgens giet je de chocolade in een bakvorm en strooi je er alle koekkruimels en snoep overheen. Laat een paar uur in de koelkast uitharden en je hebt een heerlijke zelfgemaakte kerst rocky road chocolade reep. Ook alweer bezig met de calorieën na de feestdagen? Geef je zelfgemaakte reep dan cadeau! 

Wil je de feeststemming nog even voortzetten? Ga dan voor een kaasfondue. De kazen van je kaasplank, groentes, wijn en restjes brood: dé ultieme leftovers voor een heerlijke kaasfondue! 

Een keer geen vlees!

Want dat heb je tijdens kerst vast en zeker al genoeg gehad. Vegetarisch eten draagt bij aan een goede en gezonde leefomgeving. Waarom eigenlijk? Als je vegetarisch eet zorgt dit voor minder gebruik van water, minder ontbossing en een lagere uitstoot van broeikasgassen. Broeikasgassen die vervolgens weer verantwoordelijk zijn voor de klimaatverandering. Zo nu en dan je vlees laten staan of vervangen is dus zo’n gek idee nog niet. Daarnaast is het een goed idee voor je portemonnee. Bovendien is vegetarisch eten ook gewoon heel lekker. Vervang het vlees door een leftover kaas van je kaasplankje en je hebt vliegensvlug een lekker vegetarisch gerecht. 

Voorkomen is beter dan genezen 

Geen zin om je te bekommeren over je leftovers? Zorg dan dat je ze volgend jaar niet hebt. Met deze handige tips zit jij na kerst 2023 met een lege koelkast! 

- Zorg dat je een duidelijke planning hebt. Wie eten er mee? Zijn het grote of kleine eters? Wat eten ze graag en wat juist niet? Stem hier de recepten op af én de hoeveelheden die je koopt en kookt. Bedankt alvast nieuwe recepten met de ingrediënten die je denkt over te houden. Check voor je gaat inkopen ook even thuis je kasten. Misschien heb je het één en ander al liggen! 

- Maak een boodschappenlijstje en houd je hieraan. Zo voorkom je dat je impuls boodschappen doet die je niet nodig hebt 

- Kook op maat. Er zijn verschillende tools op internet te vinden die je vertellen hoeveel pasta of rijst je moet aanhouden per persoon - Zet tijdens het diner de bijgerechten in kleine hoeveelheden op tafel. Zodra het op is vul je bij 

Let the leftover party begin! 

Wist je dat er in Nederland jaarlijks miljarden kilo's voedsel verloren gaan? Als we hier samen meer alert op zijn maken we het verschil. Niet alleen na de feestdagen, maar altijd. Met de tips uit deze blog kom je al een heel eind. Let the leftover party begin!

Op de hoogte!

Wellicht ook interessant

Een liefdevol afscheid met uitvaart catering

Herinneringen ophalen terwijl je ongedwongen met elkaar aan tafel zit. Je geliefde herdenken terwijl je zijn of haar favoriete gerecht eet. En dat omringt door familie en goede vrienden. Een persoonlijke afscheidsdienst is voor de nabestaanden een mooi eerbetoon aan de overledene. Dat zit hem natuurlijk in de locatie en de muziek. Maar ook in het moment na het afscheid; het eten. Steeds vaker wordt er een cateringbedrijf ingeschakeld om het afscheid nog persoonlijker en intiemer te maken.

Bijbaan bij Culivents, je beleeft elke keer iets nieuws!

Van lifecooking op locatie tot zakelijke events, van bedrijfsfeesten tot een bruisend feest in eigen tuin. Culivents is met recht een full service conceptcateraar. En dat doen Ruben en Imke allang niet meer alleen.

Kerst op het werk

Niet alleen thuis maar ook op het werk krijgt kerst steeds meer aandacht. We brengen met zijn allen een groot gedeelte van onze tijd op de werkvloer door. Extra belangrijk dus om ook hier tijdens de feestdagen te zorgen voor een fijne sfeer. En daar kan jij als werkgever voor zorgen. Daarnaast is kerst het moment te laten weten wat je medewerkers voor je bedrijf betekenen. Het hele jaar door werken ze hard, staan ze voor je klaar en niks is ze te gek.
Alle nieuwsberichten
crossmenuchevron-down