Menu

Ben jij al klaar voor Pasen?

De meeste mensen denken bij Pasen aan chocolade-eitjes, de vrolijke gele kleur van de lente, een paashaas en eten. Vooral veel eten én dat twee dagen lang.


Maar wat vieren we eigenlijk met Pasen? Sta jij daar wel eens bij stil? In deze blog ontdek je alles over dit bijzondere feest

Opgestaan uit de dood 

De laatste dagen van het leven van Jezus zijn Witte donderdag en Goede Vrijdag. Deze vallen altijd voor de Paasdagen. Als je gelovig bent vier je op Pasen dat Jezus is opgestaan uit de dood. Je viert de toegang tot een nieuw en eeuwig leven. Met de paaswake in het duisternis van de paasnacht en de dagmis op paaszondag. Ben je niet zo gelovig? Dan vier je met Pasen vaak het feest van de lente en nieuw leven en een nieuw begin in het algemeen. In de lente wordt het steeds langer licht, breekt de zon vaker door, zijn er geboorten van dieren zoals eendjes en komen de voorjaarsbloemen zoals narcissen in bloei. Voor al deze gebeurtenissen staat de gele kleur van Pasen. 

Dag en nacht precies even lang

Pasen valt ieder jaar op een andere datum. Wel vieren we Pasen altijd ergens tussen 22 maart en 25 april. Dit komt omdat Eerste Paasdag op de eerste zondag na de eerste volle maan na de lente-equinox valt. Dat is precies het moment waarop de dag en de nacht even lang zijn. 

Hoe vieren we Pasen?

Als je gelovig bent vier je Pasen vast en zeker met een mooie dienst in de kerk. Ben je niet gelovig dan is de kans groot dat je ook gewoon Pasen viert. Kinderen zoeken verstopte paaseieren in de tuin en beschilderen gekookte eieren. We halen vaak een Paas tak in huis die we vervolgens samen mooi versieren. Maar ook voorjaarsbloemen zoals narcissen, hyacinten, krokusjes en tulpen zijn perfect om neer te zetten tijdens Pasen. Er wordt volop geknutseld en sommige gezinnen zetten hele speurtochten uit met Pasen. Meestal is het met Pasen mooi weer en daarom worden er ook veel leuke activiteiten buitenshuis georganiseerd. Even googlen en in een mum van tijd zie je alle uitjes die bij jou in de buurt georganiseerd worden. 

Tips om Pasen thuis te vieren 

Geen zin om erop uit te gaan? Ben je van plan lekker thuis te blijven deze Pasen? We geven je een aantal tips: 
- Natuurlijk mag je het traditionele paaseieren zoeken niet overslaan. Verstop een aantal eieren in de tuin, geef je kinderen een mandje en ZOEKEN MAAR! 
- Organiseer een paaseieren proeverij. Wie proeft met een blinddoek om welke smaak paaseitje hij of zij eet? 
- Speel ‘het sterkste ei’. Dit zijn de spelregels: Tik met de spitse kan van een gekookt ei tegen het ei van diegene naast je. Doe dit ook met het ‘kontje’ van het ei. Het ei dat het minst beschadigd raakt heeft gewonnen!

- Maak een thema paastafel
- Doe een eieren survival. Hoe werkt het? Zet een parcours uit in de woonkamer en tuin en leg met een ei op een lepel dit parcours af. Zo snel mogelijk en zonder dat het ei op de grond valt uiteraard!
- Schmink je kind als paashaas

Simpele tips, maar succes gegarandeerd!

Pasen en eten 

We doen veel met Pasen, maar toch draait het feest voornamelijk om eten. Een paasontbijt, paasbrunch, paasdiner of alle drie? Het kan allemaal! Op internet zijn de meest verrukkelijke recepten te vinden om deze Pasen echt bijzonder te maken. Ga je liever voor een compleet verzorgde paasbrunch? Bij Culivents heb je een compleet verzorgde paasbrucnh voor 4 personen. Met de lekkerste streekproducten en (h)eerlijke verse seizoensproducten. Zoals altijd met liefde en aandacht bereid. 

Paasbrunch bij Culivents

Diverse luxe mini broodjes Roomboter 
Confituren 
Aspergesoep  
Sousvide gegaarde asperges en beenham  
Romige aardappelsalade met ei en verse tuinkruiden 
Kip kerrie salade van huis gerookte kip 
Lam met frisse snijbonen salade 
Gerookte zalm 
Gekonfijte prei met zilverspar olie 
Paas tiramisu 

De brunch is eenvoudig thuis af te maken. Klik voor meer informatie hier: paasbrunch

Waarom schilderen we eieren?

We kleuren en beschilderen tijdens Pasen al eeuwenlang eieren. Maar waarom doen we dat? Pasen is de afsluiting van een periode van 40 dagen lang vasten. In deze vastentijden tussen Aswoensdag en Pasen mocht er geen vlees en eieren gegeten worden. Daarom beschilderden mensen de eieren die in die tijd werden gelegd. Pas op Paaszondag mochten de eieren weer gegeten worden. Later in de 18de eeuw werd het chocolade ei ontdekt. Dit was de luxevariant op de normale eieren bedacht door Parijse banketbakkers. Eerst maakten ze de chocolade in de mal van een echt ei. Pas later werd het eitje kleiner en kreeg hij verschillende vullingen. Er werden zelfs wedstrijden georganiseerd om diegene die het mooiste chocolade ei kon maken te kiezen. Vandaag de dag is het een gewoon gebruik geworden om tijdens (voor én na ;)) Pasen veel chocolade eitjes en gewone eieren te eten. Roerei, gebakken ei, een gevuld eitje, een zachtgekookt eitje of een klassieke eggs benedict? Op elke gedekte Paastafel kom je wel één van deze gerechten tegen. Een ei hoort erbij op het paasfeest! 

Nu weet je dat Pasen veel meer inhoudt dan alleen het eten van heel veel chocolade eieren. Dan rest is nog maar één heel belangrijk ding: Vrolijk Pasen voor jullie allemaal! 

Ruben & Imke

Op de hoogte!

Wellicht ook interessant

Een liefdevol afscheid met uitvaart catering

Herinneringen ophalen terwijl je ongedwongen met elkaar aan tafel zit. Je geliefde herdenken terwijl je zijn of haar favoriete gerecht eet. En dat omringt door familie en goede vrienden. Een persoonlijke afscheidsdienst is voor de nabestaanden een mooi eerbetoon aan de overledene. Dat zit hem natuurlijk in de locatie en de muziek. Maar ook in het moment na het afscheid; het eten. Steeds vaker wordt er een cateringbedrijf ingeschakeld om het afscheid nog persoonlijker en intiemer te maken.

Bijbaan bij Culivents, je beleeft elke keer iets nieuws!

Van lifecooking op locatie tot zakelijke events, van bedrijfsfeesten tot een bruisend feest in eigen tuin. Culivents is met recht een full service conceptcateraar. En dat doen Ruben en Imke allang niet meer alleen.

Kerst op het werk

Niet alleen thuis maar ook op het werk krijgt kerst steeds meer aandacht. We brengen met zijn allen een groot gedeelte van onze tijd op de werkvloer door. Extra belangrijk dus om ook hier tijdens de feestdagen te zorgen voor een fijne sfeer. En daar kan jij als werkgever voor zorgen. Daarnaast is kerst het moment te laten weten wat je medewerkers voor je bedrijf betekenen. Het hele jaar door werken ze hard, staan ze voor je klaar en niks is ze te gek.
Alle nieuwsberichten
crossmenuchevron-down