Maar wat vieren we eigenlijk met Pasen? Sta jij daar wel eens bij stil? In deze blog ontdek je alles over dit bijzondere feest
De laatste dagen van het leven van Jezus zijn Witte donderdag en Goede Vrijdag. Deze vallen altijd voor de Paasdagen. Als je gelovig bent vier je op Pasen dat Jezus is opgestaan uit de dood. Je viert de toegang tot een nieuw en eeuwig leven. Met de paaswake in het duisternis van de paasnacht en de dagmis op paaszondag. Ben je niet zo gelovig? Dan vier je met Pasen vaak het feest van de lente en nieuw leven en een nieuw begin in het algemeen. In de lente wordt het steeds langer licht, breekt de zon vaker door, zijn er geboorten van dieren zoals eendjes en komen de voorjaarsbloemen zoals narcissen in bloei. Voor al deze gebeurtenissen staat de gele kleur van Pasen.
Pasen valt ieder jaar op een andere datum. Wel vieren we Pasen altijd ergens tussen 22 maart en 25 april. Dit komt omdat Eerste Paasdag op de eerste zondag na de eerste volle maan na de lente-equinox valt. Dat is precies het moment waarop de dag en de nacht even lang zijn.
Als je gelovig bent vier je Pasen vast en zeker met een mooie dienst in de kerk. Ben je niet gelovig dan is de kans groot dat je ook gewoon Pasen viert. Kinderen zoeken verstopte paaseieren in de tuin en beschilderen gekookte eieren. We halen vaak een Paas tak in huis die we vervolgens samen mooi versieren. Maar ook voorjaarsbloemen zoals narcissen, hyacinten, krokusjes en tulpen zijn perfect om neer te zetten tijdens Pasen. Er wordt volop geknutseld en sommige gezinnen zetten hele speurtochten uit met Pasen. Meestal is het met Pasen mooi weer en daarom worden er ook veel leuke activiteiten buitenshuis georganiseerd. Even googlen en in een mum van tijd zie je alle uitjes die bij jou in de buurt georganiseerd worden.
Geen zin om erop uit te gaan? Ben je van plan lekker thuis te blijven deze Pasen? We geven je een aantal tips:
- Natuurlijk mag je het traditionele paaseieren zoeken niet overslaan. Verstop een aantal eieren in de tuin, geef je kinderen een mandje en ZOEKEN MAAR!
- Organiseer een paaseieren proeverij. Wie proeft met een blinddoek om welke smaak paaseitje hij of zij eet?
- Speel ‘het sterkste ei’. Dit zijn de spelregels: Tik met de spitse kan van een gekookt ei tegen het ei van diegene naast je. Doe dit ook met het ‘kontje’ van het ei. Het ei dat het minst beschadigd raakt heeft gewonnen!
- Maak een thema paastafel
- Doe een eieren survival. Hoe werkt het? Zet een parcours uit in de woonkamer en tuin en leg met een ei op een lepel dit parcours af. Zo snel mogelijk en zonder dat het ei op de grond valt uiteraard!
- Schmink je kind als paashaas
Simpele tips, maar succes gegarandeerd!
We doen veel met Pasen, maar toch draait het feest voornamelijk om eten. Een paasontbijt, paasbrunch, paasdiner of alle drie? Het kan allemaal! Op internet zijn de meest verrukkelijke recepten te vinden om deze Pasen echt bijzonder te maken. Ga je liever voor een compleet verzorgde paasbrunch? Bij Culivents heb je een compleet verzorgde paasbrucnh voor 4 personen. Met de lekkerste streekproducten en (h)eerlijke verse seizoensproducten. Zoals altijd met liefde en aandacht bereid.
Diverse luxe mini broodjes Roomboter
Confituren
Aspergesoep
Sousvide gegaarde asperges en beenham
Romige aardappelsalade met ei en verse tuinkruiden
Kip kerrie salade van huis gerookte kip
Lam met frisse snijbonen salade
Gerookte zalm
Gekonfijte prei met zilverspar olie
Paas tiramisu
De brunch is eenvoudig thuis af te maken. Klik voor meer informatie hier: paasbrunch
We kleuren en beschilderen tijdens Pasen al eeuwenlang eieren. Maar waarom doen we dat? Pasen is de afsluiting van een periode van 40 dagen lang vasten. In deze vastentijden tussen Aswoensdag en Pasen mocht er geen vlees en eieren gegeten worden. Daarom beschilderden mensen de eieren die in die tijd werden gelegd. Pas op Paaszondag mochten de eieren weer gegeten worden. Later in de 18de eeuw werd het chocolade ei ontdekt. Dit was de luxevariant op de normale eieren bedacht door Parijse banketbakkers. Eerst maakten ze de chocolade in de mal van een echt ei. Pas later werd het eitje kleiner en kreeg hij verschillende vullingen. Er werden zelfs wedstrijden georganiseerd om diegene die het mooiste chocolade ei kon maken te kiezen. Vandaag de dag is het een gewoon gebruik geworden om tijdens (voor én na ;)) Pasen veel chocolade eitjes en gewone eieren te eten. Roerei, gebakken ei, een gevuld eitje, een zachtgekookt eitje of een klassieke eggs benedict? Op elke gedekte Paastafel kom je wel één van deze gerechten tegen. Een ei hoort erbij op het paasfeest!
Nu weet je dat Pasen veel meer inhoudt dan alleen het eten van heel veel chocolade eieren. Dan rest is nog maar één heel belangrijk ding: Vrolijk Pasen voor jullie allemaal!
Ruben & Imke