Menu

Alle ins en outs over kiemgroenten 

Ineens waren ze hot en happening en gaven ze iedere lunch of diner kleur, crunch en net dat beetje extra.
Kiemgroenten; de jonge en nog niet volgroeide versies van groente.

Super gezonde ‘babyplantjes’

Weet jij alle soorten kiemgroenten op te sommen? Weet jij hoe je deze superfoods zelf kweekt? En welke heerlijke recepten je ermee kookt? In deze blog vertellen we je alle ins en outs van deze bijzondere én super gezonde ‘babyplantjes’. 

Wat zijn kiemgroenten?

Kiemgroenten zijn kortgezegd ontkiemende zaden. Jonge plantjes die pas zijn ontkiemd. Met andere woorden; ze zijn nog maar net uit hun zaadje gekomen. De meest bekende kiemgroente die we allemaal kennen is taugé. Dit is de kiem van de mungboon. Maar wist je dat er ook kiemen van rode bieten, radijs, linzen, kikkererwten, prei en brocolli bestaan? Er is enorm veel variatie. Iedere kiemgroente heeft een eigen unieke smaak, kleur en voedingsstoffen. 

Gezond? 

Nou en of! Hoe klein deze groenten ook zijn, ze zitten boordevol vitamines, mineralen, vezels en voedingsstoffen. Een bijkomend voordeel; ze bevatten weinig calorieën. Met name door de grote hoeveelheid antioxidanten zijn ze erg gezond. Met een handje vol kiemgroenten, zit je al bijna aan je dagelijks aanbevolen hoeveelheid groenten. Door het kiemproces is het zaadje ‘voorverteerd’. Dit zorgt ervoor dat de opname van voedingsstoffen in ons lichaam makkelijker gaat. Kiemgroenten ondersteunen dus onze spijsvertering en zorgen voor een juiste zuurgraad in ons lichaam. Daarnaast versterken ze het immuunsysteem. Minder kans op een verkoudheid of griep dus! Kiemgroenten zijn als het ware kleine vitamine- en mineralenbommetjes. Waar wacht je nog op? Eten die kiemen! 

Zelf kweken

Ook als je geen groene vingers hebt is is het kweken van kiemgroenten een goed idee. Zelf kiemgroenten kweken is namelijk super makkelijk. Een glazen potje en zaadjes van de groente waarvan je kiemen wilt is alles wat je nodig hebt. Probeer het maar eens met zaadjes van broccoli. Werk met kleine hoeveelheden per pot. Één eetlepel zaden is genoeg. Zo kun je ze goed spoelen en hebben de kiemen genoeg ruimte om te groeien. Dit voorkomt bacteriën en schimmels aan de vliesjes van de zaden. 

Volg de onderstaande stappen: 

1. Laat de zaden een nachtje weken in water. 

2. Na 8 tot 10 uur weken dek je het potje af met een doek en giet je het water weg. 

3. Spoel de zaden en giet ook het spoelwater weg. De zaden zijn vochtig genoeg om te kiemen. 

4. Spoel 2–3 keer per dag en herhaal dit een aantal dagen. 

5. De beste plek voor je kiemen is gewoon op je aanrecht of in de vensterbank. 

6. Na een aantal dagen kun je de kiemen al eten. Knip de kiemplantjes op ongeveer 1/3 vanaf de grond af met een scherp schaartje. Voor je ze eet hoef je ze alleen maar even af te spoelen met water. 

7. De plantjes blijven groeien nadat je ze afgeknipt hebt. 

8. Weer tijd om te knippen of worden ze te groot? Knip de worteltjes af en gooi ze weg. De rest kun je gewoon opeten of in een afgesloten bakje in de koelkast bewaren. 

Let op: dit is een algemene uitleg. Iedere soort zaad heeft andere instructies. Zo heeft een pompoenzaadje een uur of 8 nodig om te weken en drie dagen om te kiemen. Dit kan bij broccoli weer helemaal anders zijn. Kijk daarom altijd goed op de verpakking! 

Ga lekker aan de slag en ontdek welke kiemgroente jouw favoriet is. Trouwens; wil je de kleur van de groente terugzien in de kiem? Laat ze dan groeien in het licht. Als je ze in het donker laat groeien blijven ze wit. Alle kiemgroenten kweek je daarom ook het beste in het licht, behalve taugé, deze zet je het beste in bijvoorbeeld een keukenkastje. Wil je helemaal professioneel kiemgroenten kweken? Koop dan een kiemschaaltje of zelfs een hele kweekset. Allemaal veel te veel gedoe voor jou? Gewoon kopen in de supermarkt kan natuurlijk ook. Kiemgroenten zijn het hele jaar door verkrijgbaar. 

Recepten met kiemgroenten 

Eigenlijk kun je ze overal wel in verwerken. Het populairste gebruik van kiemgroenten is toch wel in salades. Maak bijvoorbeeld een lekkere salade met geitenkaas, appel en kiemen van rode biet. Een klassieke maar verrukkelijke combinatie. Of wat dacht je van een salade met radijs kiemen? Combineer deze met feta voor een verrukkelijk effect! Maar ook in je ontbijt kun je kiemen verwerken. Ga voor een heerlijke yoghurt met vers fruit, granola en kiemen van tarwe. Of in je smoothie, op je gestoomde vis, op je sandwich, op je pizza of pasta. Met kiemgroenten kun je álle kanten op! Wat je ook kiest; voeg de kiemgroenten pas op het allerlaatste moment aan je gerecht toe. Zo blijven ze het knapperigst. 

Wist je dat? 

- 5000 jaar geleden in China kiemgroenten werden voorgeschreven als medicijn bij maag- en darmproblemen? Omdat ze werden geroemd om hun voedingswaarden en medicinale eigenschappen? - In de 2de wereldoorlog mensen heel veel kiemgroenten hebben gegeten? Omdat het makkelijke groenten zijn, ze veel voedingstoffen bevatten en je er weinig voor nodig hebt om het te kweken? 

- Je kiemgroenten ook heerlijk als snack kunt eten? Rooster ze kort en besprenkel ze met zeezout. Succes gegarandeerd! 

- Je de kiemen ook door kunt laten groeien of zaaien in je tuin? Als je dit wilt kun je de zaden het beste direct in een pot met aarde zaaien. 

Als het goed is ben je een stuk wijzer geworden. Nu geloof ook jij in de kracht van de kiemgroente en snap je waarom we bij Culivents graag werken met deze bijzondere groente. Benieuwd naar ons aanbod? https://puurculivents.nl/product/paasbrunch/

Op de hoogte!

Wellicht ook interessant

Een liefdevol afscheid met uitvaart catering

Herinneringen ophalen terwijl je ongedwongen met elkaar aan tafel zit. Je geliefde herdenken terwijl je zijn of haar favoriete gerecht eet. En dat omringt door familie en goede vrienden. Een persoonlijke afscheidsdienst is voor de nabestaanden een mooi eerbetoon aan de overledene. Dat zit hem natuurlijk in de locatie en de muziek. Maar ook in het moment na het afscheid; het eten. Steeds vaker wordt er een cateringbedrijf ingeschakeld om het afscheid nog persoonlijker en intiemer te maken.

Bijbaan bij Culivents, je beleeft elke keer iets nieuws!

Van lifecooking op locatie tot zakelijke events, van bedrijfsfeesten tot een bruisend feest in eigen tuin. Culivents is met recht een full service conceptcateraar. En dat doen Ruben en Imke allang niet meer alleen.

Kerst op het werk

Niet alleen thuis maar ook op het werk krijgt kerst steeds meer aandacht. We brengen met zijn allen een groot gedeelte van onze tijd op de werkvloer door. Extra belangrijk dus om ook hier tijdens de feestdagen te zorgen voor een fijne sfeer. En daar kan jij als werkgever voor zorgen. Daarnaast is kerst het moment te laten weten wat je medewerkers voor je bedrijf betekenen. Het hele jaar door werken ze hard, staan ze voor je klaar en niks is ze te gek.
Alle nieuwsberichten
crossmenuchevron-down