Menu

Het barbecueseizoen is geopend 

Bijna het hele land heeft zomervakantie en er is één ding wat wij Nederlanders dan massaal tevoorschijn toveren; de barbecue.

En alhoewel barbecueënhet hele jaar door kan, wordt het toch het meeste zomers gedaan. Het liefste met het hele gezin, familie of een grote vriendengroep. Met kant en klare wegwerp barbecues tot complete buitenkeukens en alles daar tussenin braden en grillen we er met zijn allen op los. In woonwijken en parken ruik je de heerlijke geur van houtskool en hoor je gezellig geroezemoes van mensen die samenkomen. De kans is groot dat ook jouw barbecue klaar is voor een fijne zomer. Hoog tijd dus om je wat adviezen, tips en heerlijke recepten te geven. Laat het barbecueseizoen beginnen!

Waarom is barbecueën zo populair?

Wie aan de zomer denkt, denkt aan barbecueën. Gezellig met zijn allen in de tuin of op het balkon genieten van het lekkere weer en heerlijk eten. Maar wat maakt barbecueën nou zo populair? Allereerst is het iets wat niet elk seizoen of alle dagen kan. Een grote voorwaarde voor de meeste mensen is toch wel dat het mooi en zomers weer moet zijn. En dat is het niet iedere dag, zelfs niet in de zomer. Dat maakt dat barbecueën iets is wat speciaal blijft en waar we bij slecht(er) weer naar uitkijken. Daarnaast geeft een barbecue een ongedwongen sfeer. Het gaat er vaak minder verfijnd aan toe dan bij een etentje binnenshuis. Dat is fijn voor de gasten, maar ook voor degene die het organiseert. Het draait namelijk veel minder om de manier van bereiding. De sfeer en het samenzijn; dát is waar barbecueën om draait!

Welke barbecue kies je?

Ga je voor een smoker, een keramische barbecue, een barbecue op houtskool, gas of elektrisch? Onderzoek voor je een keuze maakt goed de verschillende barbecues die er zijn. Zoek een barbecue die past bij jou, je tuin en wat je ermee wilt doen. Wil je snel en gemakkelijk barbecueën? Dan is een gasbarbecue geschikt voor jou. Ben je van plan om vaak voor grote groepen te gaan barbecueën let er dan op hoeveel vlees je kwijt kunt op het rooster. Ga jij voor het traditionele barbecue gevoel? Dan is een houtskool barbecue een goed idee. Heb je een klein balkon of juist een enorme achtertuin? Ook de ruimte waar je gaat barbecueën is een belangrijke afweging in je keuze. 

Hoe ga je barbecueën?

We maken het er niet makkelijker op. Er zijn naast verschillende barbecues namelijk ook verschillende manieren om te barbecueën. Zo maken we onderscheid tussen direct en indirect barbecueën. De naam zegt het al. Bij direct barbecueën wordt het vlees op een rooster direct boven op het vuur gelegd. Voordelen: je schroeit het vlees snel dicht, het geeft je vlees een grillpatroon en een mooie kleur. Tot slot is dit de meest snelle manier om te barbecueën. 

Bij indirect barbecueën leg je het vlees dus niet direct op het vuur maar leid je de hete lucht om het vlees heen. Zo maak je bijvoorbeeld de heerlijkste pulled pork. Klein nadeel; deze vorm van barbecueën kost aanzienlijk meer tijd en voorbereiding. Het grootste voordeel; het is enorm lekker om je vlees zo te bereiden! 

Genoeg om over na te denken dus voordat je een barbecue aanschaft.

5 tips voor elke barbecue fanaat


Pas deze tips toe en geniet optimaal van komend barbecue seizoen!

- Maak hem regelmatig goed schoon
Geef je barbecue regelmatig, maar het liefste na elk gebruik, een goede reinigingsbeurt. Dat is veiliger en zorgt ervoor dat je ook de volgende keer als je gaat barbecueën geniet van een lekker stukje vlees. Zonder verkoolde restjes van je vorige barbecue. 

- Gebruik aanmaakblokjes
Dus geen chemische vloeistoffen. Dit geeft een chemische smaak aan alles wat je vervolgens op je barbecue braadt.

- Heb geduld 
Leg niet direct als je begint met barbecueën het vlees (of vis of groente natuurlijk) op de barbecue. Wacht even tot de barbecue de juiste temperatuur heeft. Wacht aan de andere kant ook weer niet te lang voor je begint met bakken. Op doorbakken, verbrand en taai vlees zit niemand te wachten. Kwestie van voorbereiding en timing dus!

- Behoud de warmte 
En dat doe je door de deksel dicht te houden. Niet onnodig blijven omdraaien, hoe leuk het ook is. Barbecueën met een dichte deksel zorgt ervoor dat je vlees sappig blijft en het die heerlijke rooksmaak krijgt.

- Better safe than sorry
Check altijd of het vlees gaar is. Natuurlijk weet je wel ongeveer wanneer een bepaald stuk vlees klaar is, toch is het verstandig dit te checken. Je wilt natuurlijk niet het risico lopen dat jij, of één van je gasten, ziek wordt na je barbecue. 

Vegetarisch barbecueën

Bij een goede barbecue eet je kilo’s vlees. Die opvatting geldt natuurlijk allang niet meer. En alhoewel het populaire satéstokje en de speklap nog steeds niet weg te denken zijn op een barbecue, ontstaat er ook meer ruimte voor vis en/of groente op de barbecue. Bijgerechten zijn bijvoorbeeld makkelijk vegetarisch te maken. Maak eens een salade met couscous, linzen of aardappel. Ook op de barbecue bereid je de heerlijkste vegetarische gerechten. Wat dacht je van een steak van spitskool? Gemarineerde aubergine, courgette, champignons of welke groente je ook maar lekker vindt? Een bietenburger? Een gepofte aardappel of tomaat in knoflookolie? De mogelijkheden zijn eindeloos. Lekker experimenteren en variëren maar!


Hulp nodig?

Bij Culivents bestel je vanaf 20 personen een heerlijk, luxe en compleet verzorgd barbecue arrangement. Samengesteld uit duurzame streekproducten, ambachtelijk bereid en met zorg geleverd. Vlees, vis, vegetarisch of veganistisch; de mogelijkheden zijn eindeloos. Bekijk het menu hier. Al onze arrangementen zijn inclusief borden en bestek. Je levert alles vuil weer in. Het enige wat jij hoeft te doen is genieten! Eventueel te boeken met aankleding en/of kok. De kok bereidt live op locatie de lekkerste gerechten. Uiteraard brengen we een passende barbecue mee. 

Ons hart gaat sneller kloppen als alles op zijn plek valt. Als alles tot in de puntjes verzorgd is. En als we zien dat jij alles loslaat en optimaal kunt ontspannen en genieten van je eigen barbecue!

Waar wacht je nog op? 
Check buienradar, bel je vrienden, haal een barbecue in de winkel of haal hem van zolder en aan de slag. Met deze tips ben jij dé barbecue pro van komend zomer. Lekker genieten en experimenteren maar!

Op de hoogte!

Wellicht ook interessant

Gonny doet alles voor een briljante avond

Toen Gonny Haasken uit Gorredijk, die in haar vrije tijd graag wandelt, op een dag langs het pand van Culivents liep kreeg ze direct een goed gevoel bij het bedrijf. Ze deed onderzoek, voelde de match en besloot dat ze hier haar talent graag wou inzetten.

Goede zakelijke catering voegt waarde toe aan een organisatie

Zakelijke catering is een belangrijk onderdeel binnen veel organisaties. Een heerlijke lunch heeft een grote impact op de sfeer binnen een bedrijf. Ook de productiviteit van de medewerkers gaat omhoog.

Curtis Frans kookt de sterren van de hemel bij Culivents

Een toevallige ontmoeting tussen Culivents en Curtis Frans (29) uit Groningen op het Oranjewoud Festival leidde tot een succesvolle samenwerking die nu al ruim een jaar duurt.
Alle nieuwsberichten
crossmenuchevron-down