Menu

Eerlijk, biologisch en lokaal cateren; wat houdt dat in?

Veel cateraars en restaurateurs strooien met termen als eerlijk, lokaal, duurzaam, puur en biologisch. Ze zijn vriendelijk voor het milieu en koken het liefste met seizoensgebonden producten. Maar is dat wel echt zo? Want wat verstaan ze onder eerlijk koken? En hoe houden ze dan precies rekening met het milieu? Vragen die je terecht kunt stellen. En omdat we bij Culivents niet alleen een tikkeltje eigenwijs cateren maar het ook zijn, zijn we je graag een stapje voor. Nog voordat je het ons vraagt, leggen wij het je uit. Culivents staat voor eerlijk, biologisch en lokaal voedsel. In deze blog lees je wat we hier mee bedoelen, hoe we dit toepassen en waarom we dat elke dag met passie doen. 

Eerlijk

Onder eerlijk eten verstaan we bij Culivents verse en pure producten die geproduceerd worden zonder het milieu, de mensenrechten en het dierenwelzijn aan te tasten. We vinden het belangrijk dat de boer voldoende geld verdiend aan zijn of haar eigen product, dat er niet met chemische stoffen gewerkt wordt en dat de dieren een zo goed mogelijk leven hebben (gehad). 


Seizoensgroenten en -fruit 

Om dit te bereiken kiezen we bewust voor groente en fruit van het seizoen. Niet alleen omdat deze dan het allerlekkerst zijn, maar ook omdat deze minder belastend zijn voor het milieu. Paprika, aubergine en tomaat zijn groenten die veel zonlicht nodig hebben en dus echte groenten van de zomer zijn. Boerenkool en spruitjes zijn daarentegen typische wintergroenten. Toch eten we alle groenten hierboven in Nederland eigenlijk het hele jaar door. We kopen en eten waar we zin in hebben. In de winter zin in aardbeien? Ze worden ingevoerd vanuit het buitenland en liggen even later gewoon in Nederland bij ons in de supermarkt. Luxe natuurlijk, maar eigenlijk helemaal niet zo verstandig. Elke groente en fruitsoort heeft immers een bepaalde groeiperiode die samenhangt met weersomstandigheden. Wanneer je de groente of fruitsoort dan eet is hij het allerlekkerst én verst. 

Daarnaast heeft het gebruiken van seizoensgroenten en -fruit nog meer voordelen: 

Grotere voedingswaarde

Niet alleen lekkerder, maar ook voedzamer. Als je groente of fruit buiten het seizoen om eet moet er nog veel gebeuren voordat het op je bord ligt. Logisch dus dat er in die tijd voedingstoffen verloren gaan. Geïmporteerde groente of fruit is zo’n vijf dagen onderweg, ligt gemiddeld nog 2 dagen in de supermarkt en vervolgens misschien nog wel een week in je eigen koelkast voordat ze worden opgegeten. De tijd tussen het oogsten en het eten van het product is dan relatief lang. De tijd tussen het oogsten en het eten van groenten en fruit van het seizoen is veel korter. Daarnaast hebben groente en fruit van het seizoen meer tijd gehad om te groeien en zijn ze geoogst op het moment dat de voedingswaarde het hoogst is. 

Goedkoper

Groenten en fruit van het seizoen zijn vaak goedkoper dan groenten die niet in het seizoen zijn. Dit heeft te maken met vraag en aanbod en met transportkosten. Lekkerder én goedkoper dus!

Beter voor het milieu

Er is minder transport en energie nodig voor je groente of fruit als je deze eet op het moment dat ze geoogst worden. Door groente en fruit te eten die bij het seizoen passen, wordt je ecologische voetafdruk kleiner. Leven volgens de seizoenen is daarnaast veel natuurlijker. Onze (over)grootouders leefden ook op deze manier. Verschillende experts zeggen dat we tegenwoordig minimaal acht sinaasappels moeten eten om dezelfde voedingswaarde binnen te krijgen die onze grootouders vroeger binnenkregen door er één te eten. Hoog tijd dus dat we deze gewoonte weer eigen maken. Goed voor ons lichaam en geest.

TIPS OM MEER FRUIT EN GROENTE UIT HET SEIZOEN TE ETEN!
- Zoek op internet een goede en overzichtelijke seizoenskalender. Print deze uit en hang hem op in je keuken. Werp er voor je naar de supermarkt gaat een snelle blik op en je weet direct wat je het beste kunt kopen. 
- Zoek naar lekkere recepten waarbij de seizoensgroente of -fruit die je hebt gekozen de hoofdrol speelt. Zo ontdek je nieuwe smaakcombinaties en manieren van bereiden. 
- Vaak is het een kwestie van gewenning. Gaat het in het begin lastig, bedenk je dan dat het steeds makkelijker zal gaan. Over een tijdje weet je niet beter en wordt het een nieuwe gewoonte waar je je leven lang de vruchten van plukt! 

Biologisch

Meer dan de helft van de producten waar Culivents mee werkt zijn biologisch. Respect voor onze natuur, het milieu en de dieren staat bij ons voorop. De natuur zoveel mogelijk zijn werk laten doen, daar geloven we in. Want als je zo min mogelijk ingrijpt, door bijvoorbeeld het gebruik van chemische middelen, wordt de natuur gestimuleerd te groeien en zich te ontwikkelen. En dat willen we allemaal toch?

Lokaal 

Bijna al onze producten halen we uit onze eigen omgeving. We werken het liefste met streekgebonden producten, die we met de hand selecteren. Door het verhaal achter de producten die we dagelijks gebruiken voelen we ons ermee verbonden én weten we de details van het voedselproductie proces. Daarnaast is het een duurzame keuze, steunen we de ambachtelijke telers, verkopers en boeren in onze regio en zijn de producten, doordat ze niet getransporteerd hoeven te worden, verser dan vers. Lekker en goed voor het milieu!  

Nu weet je waarom we bepaalde keuzes maken in de ingrediënten en producten die we dagelijks gebruiken. Elke dag opnieuw bereiden we ze met passie. Dat zie, voel én proef je. Benieuwd? Neem contact met ons op. 

Op de hoogte!

Wellicht ook interessant

Gonny doet alles voor een briljante avond

Toen Gonny Haasken uit Gorredijk, die in haar vrije tijd graag wandelt, op een dag langs het pand van Culivents liep kreeg ze direct een goed gevoel bij het bedrijf. Ze deed onderzoek, voelde de match en besloot dat ze hier haar talent graag wou inzetten.

Goede zakelijke catering voegt waarde toe aan een organisatie

Zakelijke catering is een belangrijk onderdeel binnen veel organisaties. Een heerlijke lunch heeft een grote impact op de sfeer binnen een bedrijf. Ook de productiviteit van de medewerkers gaat omhoog.

Curtis Frans kookt de sterren van de hemel bij Culivents

Een toevallige ontmoeting tussen Culivents en Curtis Frans (29) uit Groningen op het Oranjewoud Festival leidde tot een succesvolle samenwerking die nu al ruim een jaar duurt.
Alle nieuwsberichten
crossmenuchevron-down