Menu

Een liefdevol afscheid met uitvaart catering

Herinneringen ophalen terwijl je ongedwongen met elkaar aan tafel zit. Je geliefde herdenken terwijl je zijn of haar favoriete gerecht eet. En dat omringt door familie en goede vrienden. Een persoonlijke afscheidsdienst is voor de nabestaanden een mooi eerbetoon aan de overledene. Dat zit hem natuurlijk in de locatie en de muziek. Maar ook in het moment na het afscheid; het eten. Steeds vaker wordt er een cateringbedrijf ingeschakeld om het afscheid nog persoonlijker en intiemer te maken.

Ook door Iepie Lindeboom uit Drachtster Kompenije. Ze is zelfstandig uitvaartverzorger en actief door heel Friesland. “De uitvaarten die ik verzorg zijn meestal in een intieme setting, zoals bijvoorbeeld in een kerkje.” Ook Iepie valt het op dat de behoefte om een afscheidsdienst meer aan te laten sluiten op diegene die overleden is groter wordt. “Het is niet meer zo standaard als vroeger. Er wordt bewust nagedacht over de muziek, de setting, de kledingvoorschriften, wel of geen bloemen en vooral over het eten.”

Daarnaast zijn de uitvaarten die Iepie begeleidt ook intiemer geworden. Deze trend ontstond na corona. “Corona liet ons nadenken welke mensen het dichtste bij ons staan.” Waar vroeger bijvoorbeeld de hele buurt werd uitgenodigd voor een afscheid zijn het nu vaak alleen de dierbaarste buren. “Ook al is het afscheid met 100 mensen. Het zijn wel de mensen die dicht bij je staan. Voor de één is dat een iets kleinere kring dan voor de ander.”

Omdat het eten een steeds belangrijkere rol krijgt in de uitvaarten die Iepie begeleidt was ze op zoek naar een cateringbedrijf. Via via kwam ze in contact met Culivents. “Het voelde direct goed. Omdat ze ook zelf aanwezig zijn bij het afscheid, om bijvoorbeeld soep in te schenken, vind ik dat goede gevoel heel belangrijk. Daarnaast maken ze heerlijk eten en presenteren ze het prachtig. En dat is alles wat ik in een goede cateraar zoek.” Ook Ruben en Imke van Culivents werken graag samen met Iepie. “We begrijpen elkaar snel en hebben weinig woorden nodig om aan elk afscheid een passende invulling te geven. Daarnaast is ze een leuke, warme vrouw die haar vak verstaat”, vertellen ze.


In Culivents vindt Iepie een partij waar ze van op aan kan. “Ik moet het volledig kunnen loslaten omdat ik nog zoveel andere zaken moet regelen. Bij Culivents heb ik geen twijfel. Het komt áltijd goed.” Het eten na het afscheid is belangrijk voor mensen. Het is het moment om te ontspannen, bij elkaar te zijn, te praten en gevoelens te delen. Eten verbindt. En verbinding is na een heftig moment als afscheid nemen van een dierbare het allerbelangrijkste. En ook Ruben en Imke, eigenaren van Culivents, vinden het waardevol met hun eten bij te mogen dragen aan een afscheid met aandacht. “Samen nieuwe herinneringen maken, ook al is er veel verdriet. We vinden het ontzettend mooi dat we mogen bijdragen aan een waardig afscheid. Een afscheid waarin liefde en warmte naar de overledene centraal staat.”

Warme of koude hapjes, schalen met broodjes of verschillende soorten ontbijtkoek, verse soepen, een gevarieerde lunch, een buffet gevuld met wat je maar kan bedenken of een uitgebreide high tea. De mogelijkheden zijn eindeloos. Iepie zelf heeft het meeste met eten in buffetvorm. “Zo komen mensen letterlijk in beweging. Ze hebben de gelegenheid om met iedereen te praten of een knuffel te geven.” Wat er ook gekozen wordt; het eten moet passen bij de overledene en de situatie. “Dat kan van heel sober tot bijna feestelijk zijn”, vertelt Imke. Ook na de uitvaart thuis genieten van een lekker diner kan. Iepie: “Ook dan regel ik dat Culivents bij ze langsgaat zodat ik zeker weet dat het goed gaat.

En door die vele mogelijkheden op een afscheid spoort Iepie iedereen aan na te denken over zijn of haar eigen afscheid. “Zie het als een trouwerij of een babyshower. Ook daar heb je ideeën over hoe je het wilt.” Het op papier zetten van je wensen scheelt je nabestaanden een hoop keuzes die ze moeten maken. En dan niet alleen als je ziek bent, óók als je kerngezond bent. Iepie: “We weten toch allemaal dat we op een dag hier weggaan, waarom bereiden we ons hier dan niet op voor?”

Iepie, Ruben en Imke hebben samen aan al heel wat bijzondere afscheidsdiensten mogen bijdragen. Maar een barbecue na een afscheid hebben ze samen nog nooit meegemaakt. Toch zien ze het nog wel gebeuren in de toekomst. Ervoor open staan ze zeker. “Bij ons kan namelijk alles”, sluiten ze lachend af.

Op de hoogte!

Wellicht ook interessant

Gonny doet alles voor een briljante avond

Toen Gonny Haasken uit Gorredijk, die in haar vrije tijd graag wandelt, op een dag langs het pand van Culivents liep kreeg ze direct een goed gevoel bij het bedrijf. Ze deed onderzoek, voelde de match en besloot dat ze hier haar talent graag wou inzetten.

Goede zakelijke catering voegt waarde toe aan een organisatie

Zakelijke catering is een belangrijk onderdeel binnen veel organisaties. Een heerlijke lunch heeft een grote impact op de sfeer binnen een bedrijf. Ook de productiviteit van de medewerkers gaat omhoog.

Curtis Frans kookt de sterren van de hemel bij Culivents

Een toevallige ontmoeting tussen Culivents en Curtis Frans (29) uit Groningen op het Oranjewoud Festival leidde tot een succesvolle samenwerking die nu al ruim een jaar duurt.
Alle nieuwsberichten
crossmenuchevron-down